"De har gått bakom ryggen på oss"

Vänsterpartisterna Mariann Gustafsson och Leif Svensson är kritiska efter uppgifterna som framkommit i SVT:s program Uppdrag Granskning. Deras parti har hela tiden sagt nej till en förläning av landningsbanan i Västervik - men blivit nedröstade av övriga partier.

Västervik2018-03-27 19:30

När frågan avgjordes i kommunfullmäktige 2016 blev det en komfortabel seger för ja-sidan.

Kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) underströk att beslutet om landningsbanan var för att säkerställa Västerviks sjukhus framtid.

- Behovet är tydligt och större än någonsin att använda ambulansflyg. Nu kan vi själva ta vårt ansvar, sa han då.

"Trodde aldrig på det"

Västerviks flygplats förlängdes till knappt 1 200 meter, till en kostnad av drygt 30 000 kronor metern. Totalt handlar det om tio miljoner av kommunens skattepengar.

Vänsterpartiet har hela tiden röstat emot en förlängning av landningsbanan. Mariann Gustafsson och Leif Svensson har aldrig trott på argumentet om ambulansflyg.

- Jag satt i kommunstyrelsen när landstingets barnläkare var där, men jag trodde aldrig på det. Det handlar mer om Björn Ulvaeus egna intresse, säger Mariann Gustafsson.

Leif Svensson berättar att han har haft kontakt med överläkare på sjukhuset, och även där fått bekräftat att behovet av ambulansflyg inte är så stort som man framfört i debatten.

- Beslutet vilar på en dålig grund. Det finns inte tillräckligt med underlag, säger Leif Svensson.

"Har tappat förtroendet"

Mariann Gustafsson är kritisk efter uppgifterna som framkommit i Uppdrag Granskning.

- Man har svårt att lita på politiker nu, när man ser dem göra som de gör. De har gått bakom ryggen på oss. Det värsta är att man tror att det finns fler dolda saker. Jag har tappat förtroendet, säger Mariann Gustafsson.

Miljonerna som kommunen redan har satsat räcker inte. För att banan ska bli tillräckligt bärkraftig behöver man skjuta till 15 miljoner kronor till.

- Det kommer vi inte att gå med på. Kommunen har sina kärnverksamheter, som är vårt huvuduppdrag. Då kan inte pengarna gå till något som bara gäller för ett fåtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om