De har hittat sitt drömboende

Mitt inne i den småländska skogen, mellan Grönhult och Hultserum, hittade Joe Diaz och Randy Hirzel från USA sitt fritidshus. Och blev så förtjusta i miljön, människorna och Västerviks kommun att de bestämde sig för att flytta hit permanent. Ett beslut som är knepigare att genomföra än de först trodde.

Randy Hirzel och Joe Diaz trivdes så bra i Lövkullen att de bestämt sig för att flytta hit permanent. Men det tar tid att lära sig svenska, ett måste för att Joe ska kunna arbeta som sjuksköterska.

Randy Hirzel och Joe Diaz trivdes så bra i Lövkullen att de bestämt sig för att flytta hit permanent. Men det tar tid att lära sig svenska, ett måste för att Joe ska kunna arbeta som sjuksköterska.

Foto: Lena Dahlberg

Västervik2016-07-18 07:00

Ett rött hus med vita knutar, syrener på tomten och skogens djur som närmaste grannar. Det är nog fortfarande en av symbolerna för Sverige och ett typiskt liv på landet, avkoppling och naturnära upplevelser. Precis det som det amerikanska paret letade efter när de bestämde sig för att köpa hus i våra trakter.

Att det blev just här beror på att Randy Hirzel var i Sverige som 17-åring. Sommaren 1965 bodde han hos familjen Erik och Inga Rydh i Locknevi.

– Vi kom varandra väldigt nära, och fortsatte hålla kontakten genom brev och besök. 2005 hälsade jag på tillsammans med Joe, sedan dess har vi varit här flera gånger och så småningom kom tanken på att köpa hus, berättar Randy Hirzel.

Sverige är fantastiskt

För nio år sedan fick de tips om att torpet Lövkullen var till salu. Men att bo i Denver, Colorado, i USA och ha ett hus i Grönhultstrakten är inte nästgårds precis.

– Våra vänner tyckte vi var helt galna, men när de kom hit för att hälsa på förstod de oss, skrattar Randy.

Sedan Lövkullen kom i parets ägo har de varit här varje år. De har även bott här under ett helt år, för att få uppleva alla årstider.

– Våren är underbar särskilt efter vintern!

Men det finns mer än naturen och hjälpsamma grannar som fascinerar.

– Vi tycker det är så fantastiskt med politiken här i Sverige. Ni har partier med olika åsikter, men ni samarbetar. Det kan man inte säga om USA precis...

Höga språkkrav

För några år sedan kom tanken på att flytta hit permanent. Randy hade sålt sitt företag, och Joe var redo för en förändring.

– Jag är röntgensjuksköterska och tänkte söka jobb här i Sverige. Ett yrke som jag vet att det finns behov av.

För att få söka jobb inom vården måste Joe Diaz visa att han behärskar språket.

– Jag måste klara nivå C i svenska för att de ens ska titta på mitt CV och min jobbansökan. Det är tuffare krav när man kommer från USA än om jag bott inom EU. Då hade jag kunnat jobba och lära mig svenska parallellt.

Randy och Joe tränar svenska med datorns hjälp, och genom att prata med svenskar så ofta de kan. Joe har även praktiserat inom sjukvården.

– För ett par år sedan jobbade jag oavlönad på sjukhuset i Kalmar under tre månader, bara för att träna språket.

Lite frustrerade

Efter att sommarvistelsen i Lövkullen är över för denna gång är planen att återvända till Sverige i början av 2017 för att Joe Diaz ska studera svenska under några månader på ett universitet.

– Vi äger egendom, vi har pengar på banken och Joe har en utbildning som är efterfrågad. Det är klart att vi är frustrerade över att vi inte kan få börja vårt liv här på riktigt, säger Randy.

– Men vi förstår såklart Migrationsverket. För oss är det inte en fråga om liv eller död, som det är för de flyktingar som sökt sig hit. Det förstår vi verkligen skriv det!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om