De har koll på brandskyddet

De har varit sotare i mer än 50 år och känner Västerviks kommun och dess invånare ganska väl vid det här laget. Sedan några år tillbaka har Bengt Ring och Stig Lövgren lagt sotningen åt sidan och jobbar nu istället som brandskyddskontrollanter.

Stig Lövgren och Bengt Ring jobbar som brandskyddskontrollanter i Västerviks kommun.

Stig Lövgren och Bengt Ring jobbar som brandskyddskontrollanter i Västerviks kommun.

Foto:

Västervik2015-03-11 07:58


Det är en hel del som förändrats under alla år Bengt Ring och Stig Lövgren jobbat inom sotaryrket. Den kanske största förändringen kom i september 2012 när sotning och besiktning i Västerviks kommun inte längre fick skötas av samma företag.
- Efter anbudsförfarande gick sotningen till ett företag utanför Västerviks kommun. Sedan dess jobbar vi på Västerviks Norra Sotningsdistrikt enbart med besiktningar och brandskyddskontroller, säger Bengt Ring. Vi har ansvaret för hela Västerviks kommun, vilket innebär regelbundna kontroller av 15 000 till 20 000 objekt, där ett objekt kan vara en kakelugn eller en värmepanna till exempel.

Utbildningen
Bengt Ring började som lärling 1963, Stig Lövgren ett år tidigare. När de efter sex år avlagt gesällen och senare utbildat sig till sotarmästare fick de egna distrikt.
Nu för tiden ser utbildningen annorlunda ut. Efter 20 veckors grundutbildning med teori och praktik blir man skorstensfejare. För att få ansöka om eget sotningsdistrikt eller utföra brandskyddskontroller måste man läsa en påbyggnadsutbildning till skorstensfejartekniker.
Utvecklingen har enligt Ring och Lövgren gått från sotarmästare med egna mindre distrikt till företag som genom anbud får många distrikt. En utveckling de inte tycker om.
- Vi tror att den enskilde sotaren kände ett större ansvar förr. Han kände till trakten och de som bodde här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om