Därför stämde vår tidning möte med ledningen för att bena ut vad man gör idag och vad som planeras för i framtiden.
Det är vanligt att massmedia skriver hur dyrt det är att vara kund i kommunala bolag som handhar vatten, renhållning och el. Så är det i Västervik också. Vår tidning vill veta vad som döljer sig bakom de ekonomiska siffrorna och ta reda på vilket miljöarbete som Västervik Miljö & Energi AB gör och varför. Vi träffade Per Allerth, vd, för bolaget, Ruben Öberg, VA-chef och Christoffer Schmidt, kundservicechef.
Reningsverken i landet byggdes ut i stor skala på 1970-talet. För att klara utbyggnaden fick kommunerna 90 procent av kostnaden av staten. Nu måste kommunerna stå för hela kostnaden själv när nya investeringar ska göras.
- Vi får hela tiden hårdare direktiv för att minska utsläppen och det kostar mycket pengar när vi ska investera i reningsverken. Vi har dessutom det hårdare som är en Östersjökommun, säger Ruben Öberg.
Det viktigaste bolaget har att göra den närmaste tiden är att minska tillskottsvattnet (dagvatten) i ledningsnätet för spillvatten.
- Hus som byggdes mellan 1940-1960-talet har sina dagvattenledningar kopplade direkt till spillvattnet. Det innebär att vi i praktiken renar regnvatten i väldigt stor omfattning. Omkring 25 procent av kommunens hus är kopplade på det viset, säger Per Allerth.
Läs mer i torsdagens papperstidning
De jobbar med miljöförbättringar
Många av de miljöförbättrande åtgärderna som sker i Västerviks kommun, är Västervik Miljö & Energi ansvariga för.
Ruben Öberg VA-chef, Christoffer Schmidt, kundservicechef och vd Per Allerth. Foto:Anders Sjögren
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!