White Guide är en nordisk restaurangguide som getts ut i Sverige sedan 2005. Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, av vilka 600 får en plats i guiden. I år finns 89 nya restauranger med på listan, av vilken Slottsholmen – som bara existerat i åtta månader – alltså är en.
Vid öppnandet i maj förra året hade menyn utarbetats av kocken Stefan Ekengren, från Restaurang Hantverkshuset i Stockholm, i samarbete med Björn Ulvaeus.
– Jag kom in i bilden ganska sent, i april, och då var det mesta kring menyn redan klart inför öppnandet, förklarar Maria Lindén.
Men nu är det hon som ansvarar för menyn och utarbetande av nya rätter. Även om Ekengren finns med lite i bakgrunden, som ett bollplank och en mentor vid behov.
– Inledningsvis skulle maten ha koppling till något som Björn Ulvaeus skrivit; historier, berättelser, barndomsminnen, låtar. Men det gjorde att det inte var alldeles enkelt att byta ut rätter och ändra i menyn. Så nu fasar vi ut det även om vi inte överger konceptet helt och hållet.
För egen del klappar Marias hjärta lite extra för de svenska mattraditionerna.
– Syrad mat och inläggningar, sådant är trevligt tycker jag, säger hon.
Men menyn är ganska spretig, konstaterar hon. Utöver svenska smaker hittar man även italienska och asiatiska influenser.
– Vi experimenterar och trollar en del i köket innan nya rätter införs, säger hon.
– Jag har väldigt bra personer med mig i köket med erfarenheter från olika kök i världen. Som kockarna Christopher Lundgren och Scott Sheldon.
Sedan tidigare finns ytterligare en Västerviksrestaurang med på listan, nämligen Guldkant som omnämns även i år.