"De kör som dårar på Esplanaden"

Boende längs med Esplanaden har tröttnat på fartdårar som tycks pressa sina bilar till max på gatan.

Boende längs med Esplanaden i Västervik är trötta på fartdårar som buskör på kvällar, nätter och helger.

Boende längs med Esplanaden i Västervik är trötta på fartdårar som buskör på kvällar, nätter och helger.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-08-02 06:00

– Nu flyter trafiken bra. De flesta bilister sköter sig. Det är några få som är totalt livsfarliga, säger Anna Öhrnmark.

Det rör sig om bilister – det verkar vara unga män – som håller närmare det dubbla på gatan. Det finns en raksträcka som kanske lockar till att pressa bilen extra mycket.

– Jag förstår att de vill köra fort, men det får de göra någon annanstans. Inte i tätbebyggt område. Här bor både barn och många äldre, säger Anna Öhrnmark.

Hon berättar att man diskuterat i grannskapet vad man kan göra åt saken. Någon har föreslagit sänkt hastighet från 50 till 30.

Christer Ramström på samhällsbyggnadsenheten är skeptisk till en sådan lösning. Han ifrågasätter om de fartsyndarna överhuvudtaget tittar på vad det står på skyltarna. Även han har fått telefonsamtal om problemet på Esplanaden.

– Det finns liknande problem på fler ställen i staden. Man kan se däckspår på Lunnargatan.

Ett alternativ till hastighetssänkning är farthinder. Även detta är något kommunen är försiktig med. Farthindren är även hinder vid snöröjning och sandning. Ett första steg enligt Christer Ramström är att göra hastighetsmätningar för att se hur stora problemen med fortkörare är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om