De lär sig om medeltiden i slottsruinen

Slottsruinen sjuder av liv. Det är Västerviks kommuns femteklassare som lär sig mer om medeltiden.

Emma Grimerö, Leo Westerlund och Nellie Nyström värmer sina händer vid eldstaden. Den kalla vinden sveper in i ruinen och de fryser.

Emma Grimerö, Leo Westerlund och Nellie Nyström värmer sina händer vid eldstaden. Den kalla vinden sveper in i ruinen och de fryser.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-04-09 20:29

Det blåser kallt i Stegeholms borgruin. Elever från Piperskärr och Hjorted håller på att byta om till kläder i medeltidsstil.

Agnes Nordin har hittat en pälsmössa och Elsa Löf har satt på sig en ockrafärgad mössa med kantband. Tillsammans med några av klasskompisar och Västerviks museums Lotta Björn ska de sy huvudbonader.

Kommunens alla femteklassare kommer under april månad att få lära sig mer om medeltiden i slottsruinen.

Just i dag är 39 elever här. De är indelade i fem grupper. Några tillverkar lyktor, andra lagar mat och bakar bröd. En del elever får veta mer om hur det är att leva som riddare, andra får insikt i medeltida klosterliv.

I närheten av eldstaden står ett bord dukat med rotsaker, lök, vitkål och honung. Nellie Nyström och Leo Westerlund bakar flatbröd.

Diskussionerna kring bordet är många och en elev frågar vad det fanns för fula ord på medeltiden, men där slutar den diskussionen.

Medeltidsdagarna är en del av Skapande skola-projektet och Västerviks kommun har beställt evenemanget av Västerviks museum. Tidigare år har museet ordnat forntids- och bronsåldersdagar.

– Alla barn har varit jätteglada. De vill göra det här varje dag, säger Maria Lönnegren Wikensten, museipedagog på Västerviks museum.

Museet har numera byggt upp ett förråd med medeltida rekvisita och kläder. Tanken är att de tidstypiska kläderna ska kunna användas vid liknande arrangemang framöver, som vänder sig även till vuxna.

– Det här är en perfekt plats att vara på och tanken är att vi ska utnyttja den på fler sätt framöver, säger Maria Lönnegren Wikensten.

Ludvig Andersson, Lowa Lindh, Agnes Nordin och Elsa Löf är med i sygruppen.
Ludvig Andersson, Lowa Lindh, Agnes Nordin och Elsa Löf är med i sygruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!