De mandelfyllda bullarnas festdag är här

Fettisdagen är här.
Även att de flesta bagerier och försäljningsställen började sälja semlor redan efter jul eller nyår är den här dagen populärast för de traditionella gräddbullarna.

Förutom de vanliga semlorna fyllda med mandelmassa säljs nutellasemlor, wienersemlor, prinsessemlor, glutenfria samt osötade semlor.

Förutom de vanliga semlorna fyllda med mandelmassa säljs nutellasemlor, wienersemlor, prinsessemlor, glutenfria samt osötade semlor.

Foto:

Västervik2017-02-28 08:40

Semlorna har en lång historia, och ursprungligen bakades semlan som allt annat bröd utan några kryddor. Efterhand sötades den med honung, socker och olika kryddor.

På Nilssons Konditori i Västervik säljer de traditionella semlor med mandelmassefyllning men även flera andra varianter som utvecklats efter kundernas behov och önskemål.

– Vi säljer även semlor med vaniljkräm, wienersemlor, mindre kaffesemlor, prinsessemlor och nutellasemlor, säger Kenneth Jonsson, delägare Nilssons Konditori.

Att semlan hela tiden har utvecklats visar historien. Det var först under 1700-talet som man började använda mandel i den urgröpta bullen. Innan dess innehöll den endast brödinkråm blandat med grädde.

Från 1800-talets mitt blev det vanligt att använda mandelmassa, och först på 1930-talet toppades de med vispad grädde likt de semlor vi äter idag.

De kunde serveras med varm mjölk (hetvägg), eller med smält smör.

Vilka semlor är populärast hos er?

- Det är de vanliga semlorna med mandelmassa. Sammanlagt säljer vi ungefär 2 000 semlor den här dagen, så arbetsdagarna är lite längre nu. Det är vår största dag försäljningsmässigt, säger Kenneth Jonsson. 

- Sedan är ju en del allergiska och inte kan äta vanliga semlor, och då finns det glutenfria. Vi har även osötade semlor för den som vill ha det.

Är man fortfarande sugen på semlor när man jobbar på ett konditori?

- Ja, en gång blir det i alla fall. Man tar någon semla som kanske blivit lite ful. Så det gör jag.

Lite historisk kuriosa från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, för den som mot förmodan i nutid, riskerar föräta sig av de goda traditionella semlorna:

Den 12 februari 1771 dog den svenske kungen Adolf Fredrik, far till Gustav III, på fettisdagens kväll efter att ha förätit sig på hetvägg eller semlor.

Nu var det dock inte enbart hetväggen som orsakade kungens frånfälle. I bulletinen om kungens död står det "Hans Maj:ts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om