De säljer för att få plats i nya köket

Grytor, glas, bestick, dukar och mycket annat kommer att säljas i Saluhallen på lördag. "Vi rensar inför flytt till nya lokaler", säger Ing-Marie Rais, lärare på restaurangprogrammet.

Restaurangprogrammet har huserat i Saluhallen tretton år.

Restaurangprogrammet har huserat i Saluhallen tretton år.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-09-25 11:00

Västerviks Gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram har haft sin verksamhet i Saluhallen i tretton år. Vid årsskiftet flyttar de till Gourmetrestaurangen, programmets nybyggda lokaler i gymnasiet på Östersjövägen.

– Det blir mindre yta för förvaring och kök. Därför måste vi rensa ut. Här i Saluhallen är det stora förråd, säger Ing-Marie Rais, lärare och mentor.

Det är eleverna i årskurs tre som ansvarar för att allt fungerar på lördag mellan klockan elva och tre då loppisen äger rum.

– De läser en kurs som heter entreprenörskap. Vi tog tillfället i akt och gör loppisen som ett projekt inom den kursen.

Eleverna har sorterat och märkt de saker som ska ställas upp på restaurangens bord. De har även jobbat med marknadsföring i sociala medier och utformat affischer.

– Borden kommer fyllas med kantiner, kastruller, vispar, vinglas, karaffer, dukar, vaser, ugnsplåtar, ja allt möjligt som vi inte kan ta med i flytten. Vi tar bara med oss det absolut nödvändigaste. Det som inte blir sålt kommer att hämtas av Återbruket.

Intäkterna från loppisen går till programmet för återinvestering till de nya lokalerna. En av eleverna, Tove Sandskog, har i sitt gymnasiearbete som uppgift att leverera fika med kaffebröd till gästerna under dagen.

Skolans restaurangverksamhet kommer att pågå som vanligt i Saluhallen ända fram till jul. När elever och lärare kommit på plats planerar de öppet hus för den nya Gourmetrestaurangen.

Ing-Marie Rais säger att det är eleverna i årskurs tre på Restaurangprogrammet som håller i loppisen.
Ing-Marie Rais säger att det är eleverna i årskurs tre på Restaurangprogrammet som håller i loppisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!