De tränar livsviktig kunskap

Att lära sig simma är roligt, men inte helt lätt. På intensivsimskolan använder lärarna ramsor, film och spegel för att nå barnens alla olika lärstilar.

Träning ger färdighet.

Träning ger färdighet.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-05-13 11:00

Det är onsdag eftermiddag på Västerviks simhall. Strax ska ett av de fyra intensivpassen i simning börja.

– Det finns ett stort behov av simundervisning för barn. Vi erbjuder pass en gång i veckan under terminen och de här intensivkurserna som är tre gånger i veckan under en månad, säger simlärare Petra Edlund.

I maj är det cirka 40 barn mellan fem och sju år som ska lära sig grundläggande bröst- och ryggsim. Målet, efter 14 gånger, är att kunna simma tio meter i båda simsätten. Det ger, enligt simlärarna, en bra förutsättning för att komma vidare med sin simning.

– Vi håller ett högt tempo under passen. För att barnen ska våga och tycka det är roligt, använder vi oss av lekar. Men leken har ett bestämt syfte. Till exempel att koka kaffe (blåsa bubblor under vattnet, reds anm), handlar om att kunna hantera att vatten kommer in i näsa och mun.

En annan lek är att titta på sig själv i en spegel under vattnet. Där är syftet att kunna hålla ögonen öppna. För de lite äldre barnen finns en platta med prickar och då gäller det att hinna räkna antal prickar innan man går upp till ytan. För att minnas de olika simtagen får barnen lära sig ramsor med tydlig rytm.

– "Pinne, groda, glass" är för bentagen och "tumme upp, tumme ner, gräva liten grop" är för armtagen.

När barnen kommit så långt att de simmar utan hjälpmedel blir de filmade.

– Då kan de själva se hur de rör sina kroppar. Det är inte alltid som man tror, säger Petra Edlund.

Robin Andersson övar bentag.
Robin Andersson övar bentag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!