De valde bort dyra Stockholm

Elisabeth Alanko och Gun Eldebäck valde att flytta till Gunnebo när deras hyresrätter i Stockholm skulle omvandlas till bostadsrätter. Nu är båda aktiva i Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens Elisabeth Alanko och Gun Eldebäck tycker att det är viktigt att värna boende och byggande av billigare och enklare hyresrätter.

Hyresgästföreningens Elisabeth Alanko och Gun Eldebäck tycker att det är viktigt att värna boende och byggande av billigare och enklare hyresrätter.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-03-06 06:00

Både Elisabeth Alanko och Gun Eldebäck är engagerade i Hyresgästföreningen. De tycker att det är viktigt att kunna påverka hyressättning, underhållsfrågor och bostadsområdenas utemiljö.

För Gun Eldebäck började engagemanget när hon flyttade från Stockholm till Gunnebo 2010. Tre år senare, 2013, valde hon att starta en lokal hyresgästförening i Gunnebo tillsammans med sin man och en granne.

– Vi hade en privat hyresvärd och det fungerade inte. Det var undermåligt reparerat, fönstren var dragiga och dörrarna var inte täta. Vi behövde göra en gemensam grej av det, säger hon.

Numera har fastigheterna fått en ny ägare och den lokala hyresgästföreningen har lyckats påverka en del.

– Vi ordnar dessutom aktiviteter en gång i veckan och det är upp till de som kommer vad det blir. Vi kan spela kort och spel, virka och sticka. I Gunnebo bor det många äldre ensamstående och det fanns inga aktiviteter förut, säger Elisabeth Alanko.

Båda två har tidigare bott i Stockholm, men när deras hyresrätter skulle omvandlas till bostadsrätter kunde de inte bo kvar.

– Det var bara att ta sitt pick och pack och dra. Det gick inte att bo kvar med låg pension och det ena området efter det andra såldes ut, säger Gun Eldebäck och tillägger att hon som pensionär inte vill låna pengar för att köpa sin lägenhet.

Elisabeth Alanko kunde inte heller bo kvar.

– Jag ville inte heller köpa min lägenhet, inte ens för en krona, säger hon.

Det annonserades i nationella veckotidningar om lediga hyreslägenheter i Gunnebo vid den här tiden.

– I Gunnebo kunde vi få en större bostad än vi hade för halva hyran, säger Gun Eldebäck.

Både Gun och Elisabeth sitter med i Hyresgästföreningens föreningsstyrelse i Västervik/Valdemarsvik.

– Det viktigaste vi gör är att kollektivt förhandla hyror. Hyresgästföreningen kan också hjälpa till om det blir tvister mellan hyresgästen och värden eller om hyrorna är oskäliga, säger Elisabeth Alanko.

Hyresgästföreningen i Västervik har också genomfört diverse kampanjer mot marknadshyror.

– Marknadshyror i nybyggnation är ett första steg mot allmänna marknadsmässiga hyror, säger Gun Eldebäck.

Båda upplever att deras ideella arbete behövs.

– Det byggs väldigt dyra lägenheter och många är köpelägenheter. Dessutom är hyresrätterna eftersatta, säger Elisabet Alanko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!