De vann regionens läkemedelspris

Primärvårdens läkemedelspris 2018 gick till Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik. "Det var några år sedan. Det gör oss extra glada", säger verksamhetschef Örjan Johansson.

Stora Trädgårdsgatans hälsocentral vann Region Kalmar läns läkemedelspris för 2018. Verksamhetschef Örjan Johansson är nöjd.

Stora Trädgårdsgatans hälsocentral vann Region Kalmar läns läkemedelspris för 2018. Verksamhetschef Örjan Johansson är nöjd.

Foto: Kristina Westring

Västervik2019-03-01 21:30

Läkemedelspriset instiftades 2005 av primärvårdsförvaltningen i Region Kalmar län. Det handlar om vilken hälsocentral i regionen som är bäst på att följa målen som läkemedelskommittén i länet har satt upp. Det var Stora Trädgårdsgatans hälsocentral som blev belönade med läkemedelspriset för 2018. I torsdags, på folkhögskolan i Oskarshamn, delades priset ut under galaliknade former. Vinnarna mottog en statyett föreställande konstnären Henry Gustafssons skulptur "Genombrottet".

Örjan Johansson, verksamhetschef för Stora Trädgårdsgatan, är mycket nöjd med att ha kammat hem segern, vilket blir den sjätte sedan priset instiftades.

– Vi har den här "tävlingen" för att stimulera till en god läkemedelsförskrivning, säger han.

Av de 26 hälsocentralerna i regionen utmärkte sig Västerviks kommun med Esplanaden på fjärde plats och Gamleby som nummer fem. Gamleby visade även höga poäng vad gäller förbättringsarbete.

– Något de klarat trots att de saknar ordinarie läkare vilket är en stor prestation.

Men vad är god läkemedelsförskrivning egentligen? Örjan Johansson förklarar att när det gäller läkemedel så har Region Kalmars läkemedelskommitté tagit fram 12 mål för att läkarna ska ha tydliga riktlinjer när de skriver ut läkemedel till sina patienter. Fokus ligger på tre huvudmål: antibiotika, kvalitet och besparing.

– Antibiotikan ska vi vara restriktiva med. Behöver någon behandling ska de naturligtvis få det, men vi måste hålla nere förskrivningen för att minska risken för resistenta bakterier. Det är viss antibiotika som vi ska vara mycket försiktiga med eftersom den har negativ påverkan på miljön.

Sömnmedel är också ett läkemedel där rekommendationerna säger att läkaren ska vara restriktiv. När det gäller behandling av benskörhet är det tvärt om.

– Till patienter med diagnos osteoporos och fraktur/kotkompression ska vi förskriva mycket.

På Stora Trädgårdsgatan har läkarna regelbundna genomgångar angående hur de ligger till vad gäller läkemedelsförskrivningarna. Örjan Johansson anser att det är en av anledningarna till att de fått bra resultat.

– En annan är att vi, och alla andra hälsocentraler, har jättebra stöd av våra apotekare som kommer och ger oss information flera gånger per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!