– Vokalerna är svårast när man ska lära sig svenska. Ö-land istället för O-land, förklarar Fatima.
Som så ofta när man intervjuar nyanlända kommer vi in på språket. Både Mohammed och Fatima har kommit en bit på vägen, även om de båda konstaterar att de fortfarande har del kvar. Deras strategier har varit olika.
– Fatima studerar mycket. Jag vill hellre lära mig genom att träffa andra människor och öva mig, säger Mohammed.
Samtidigt säger han att ett hinder för honom, och andra nyanlända, är rädslan för att misslyckas och göra bort sig. Båda hade en fördel när de kom hit. De kunde engelska.
– När jag pratar med svenskar kan det kännas enklare att gå över till engelska, men jag vet att jag behöver öva svenska, säger Mohammed.
Man kan säga att de hör till några av huvudpersonerna i årets valrörelse. De hörde till den stora grupp flyktingar som kom till Sverige 2015. Fatima kom först med barnen. Till en början bodde de på en flyktingförläggning på Öland. De låter förstå att det inte var något bra boende, men så flyttades de till Lysingsbadet, och här trivdes de genast bättre. Så bra att när de fick uppehållstillstånd så bestämde de sig för att stanna kvar i Västervik.
Mohammed är utbildad i ekonomi, och jobbade som egenföretagare i Dubai innan flykten. I dag jobbar han på 3M med helt andra arbetsuppgifter. Än så länge räcker inte språket till för att starta en liknande verksamhet. Men drömmen är att starta något eget så småningom.
Även Fatima är inriktad på att få förverkliga sina livsdrömmar etappvis. Hon läser svenska och går på utbildningen till elevassistent på folkhögskolan i Gamleby. Så småningom vill hon börja på universitet och läsa till socionom.
– Eller kanske socialpedagog. Det kan man läsa till här i Västervik.
Förutom språket har en utmaning varit bostad. Efter att ha fått uppehållstillstånd bodde de till en början i en lägenhet på Hornslandet.
– Det gick inte. Det gick inga bussar därifrån, och jag behövde ta mig till skolan, säger Fatima.
Nu bor de mitt inne i Västervik.
Frågan om hur svenskt flyktingmottagande kan bli bättre besvaras istället med beröm. Nu när paret varit i Sverige en tid har de varit med och startat en förening som ska hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället – Fyren. De beskriver en engagerad kommunal tjänsteman som besvarat frågor över telefon även på semestern.
På en punkt säger de att Sverige kan vara svårare än andra länder att komma in i.
– Här verkar inte finnas så många mötesplatser att träffa vänner på.