De växer och utvecklas med teater

"Teater är så mycket mer än att bara lära sig vad man ska säga"

Teaterfabriken består för närvarande av Pia Karlsson, Ragnhild Svensson, Karin Fransson, Viola Torlamb, Anne-Maarit Kallela och Elvy Bernhardsson. Ledare är Beatrice "Bisse" J Johansson och Carina Westerlund. Foto: Lena Dahlberg

Teaterfabriken består för närvarande av Pia Karlsson, Ragnhild Svensson, Karin Fransson, Viola Torlamb, Anne-Maarit Kallela och Elvy Bernhardsson. Ledare är Beatrice "Bisse" J Johansson och Carina Westerlund. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-02-15 13:31


Det är med stort allvar och självklar säkerhet som de sex medlemmarna i Teaterfabriken intar strålkastarljuset i Mejeriets svarta låda, teaterlokalen Black Box. Texterna är ofta självupplevda och utlämnande, men har tack vare gruppkänslan och glädjen i att stå på en scen istället gett styrka och självkänsla till gänget som är Teaterfabriken.

När Teaterfabriken vill visa vad de kan och vad de jobbat med de senaste åren blir det bland annat smakprov från deras senaste uppsättning Döm inte boken efter omslaget. Att inte få vara med, att vara den som är utsatt. Att drabbas av sorg, förälskelse eller glädje. Allt förmedlat i korta sketcher som tillsammans bildar en helhet.

- Vi pratar om vad vi vill visa, improviserar fram korta scener och filmar dem. Sedan tittar vi på dem igen, bestämmer vilka vi vill ha med i föreställningen och så utvecklar vi just de scenerna och tränar in dem, säger Beatrice "Bisse" J Johansson som tillsammans med Carina Westerlund är ledare för Teaterfabriken.

Teaterfabriken är sedan 1 januari 2016 ett av Västerviks kommuns val inom "Daglig verksamhet". Den började som ett tvåårsprojekt hösten 2014, men efter ett år tyckte man att projektet fallit så pass väl ut att verksamheten permanentades.

- De sex personer som är med har i stort sett varit det från start. Eftersom det är lite speciellt att delta i en verksamhet som spelar teater är det viktigt att det finns en trygghet och en tillit i gruppen, säger Bisse Johansson.

- Därför kan man inte komma och gå hur som helst. Vi vill att man noga ska ha tänkt igenom sitt val. Men samtidigt välkomnar vi fler i gruppen.

- Gärna fler killar, säger Viola Torlamb och får medhåll av de andra fem tjejerna.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om