De vill att ärendet avgörs i Västervik

Miljö- och byggnadsnämnden vill att ett mål som rör "roddklubben" avgörs på plats i Västervik i stället för i Stockholm.

Tvisterna om huset vid Kålgårdsviken, på den före detta roddklubbstomten, fortsätter.

Tvisterna om huset vid Kålgårdsviken, på den före detta roddklubbstomten, fortsätter.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-06-20 21:30

Domstolen har sitt säte hos Svea Hovrätt i Stockholm, men nämnden tycker att finns skäl som talar för att förhandlingen ska hållas på tingsstället i Västervik. Kommunen vill kalla två medlemmar i roddklubben som vittnen.

Kommunen skriver till mark- och miljööverdomstolen att klubbmedlemmarna kan bidra med historisk kunskap, och att det skulle underlätta för dem om förhandlingen kan hållas i Västervik.

– Dessutom vore det bra om rätten kan få se tomten på plats, säger nämndens ordförande Ulf Jonsson (S).

Målet gäller om tomtens nuvarande ägare har rätt att spärra av tomten med en grind och en förbudsskylt. Kommunen hävdar tomten privatiserats i strid mot vad som sägs i dispensen från strandskyddet. Tomtägaren däremot hävdar att tomten alltsedan 1800-talet varit privat mark som allmänheten inte haft tillgång till, och att det var så även under roddklubbens tid.

Målet som mark- och miljööverdomstolen är bara ett av fyra – fem olika mål som drivs i olika rättsinstanser rörande roddklubben samtidigt.

Vid flera tillfällen har det varit markägaren som fått rätt. Vid miljö- och byggnadsnämndens senaste sammanträde kunde dock förvaltningens tjänstemän redovisa en framgång: Även länsstyrelsen säger nej till att ändra strandskyddsdispensen så att bostad tillåts på tomten.

Nuvarande dispens från 2012 tillåter bland annat uthyrning av kanoter och båtar. Någon sådan verksamhet har aldrig kommit igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!