När nyhetsbyrån Siren sammanställt statistik över kommunernas tobakstillsyn så hör Västervik till en av de kommuner som inte får godkänt. Kommunen är inte ensam. Två av tre kommuner i landet når inte upp till kraven.
Det är länsstyrelsen i Kalmar som gått igenom kommunens tillsyn. Där vill inte samordnare Alexandra Engelholm gå så långt som att säga att inte tillsynen är bra.
– I Västervik har man genomfört den tillsyn som man beslutat om. Däremot tycker vi att tillsynerna ska bli tätare.
I dag får en handlare som säljer tobak besök var tredje år. Alexandra Engelholm säger att ett besök om året vore lämpligt.
En annan del av tillsynen är att besöka platser där det råder rökförbud som restauranger och skolgårdar.
Hur långt kommer man egentligen genom att besöka en skolgård en gång om året?
– Där ligger ett stort ansvar på rektorn och skolan. Vi har ett gemensamt ansvar. Däremot kan kommunen göra besök för att se så att förbudet efterlevs, svarar Alexandra Engelholm.
Anna Heidesjö, inspektör på Västerviks kommun, är inne på en liknande linje. I dag finns inga skrivna rutiner för tillsyn av att exempelvis skolgårdar är rökfria. Där tror hon att det som skulle ge mest är att kontrollera hur skolornas egenkontroll fungerar.
Carolina Stalebrant, tf förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen i Västervik, håller med om att tre år mellan de ordinarie inspektionerna är glest. Det är en resursfråga. Samtidigt säger hon att det i praktiken kan bli tätare än så.
– Vi agerar om vi får tips.
Hon nämner också den satsning man gjorde utanför de ordinarie inspektionerna i höstas. Då gjorde en ung kund provköp, för att se om butiken frågade efter legitimation.
– Vi valde återförsäljare som låg nära skolor, eller där vi fått klagomål längre tillbaka i tiden.
Under året ska miljö- och byggnadsförvaltningen genomföra en resursutredning.
– Då är tobakstillsynen en av de saker vi kommer att gå igenom, säger Carolina Stalebrant.
Förvaltningen står inför ytterligare en utmaning senare i år. Den 1 juli införs en ny tobakslag. Det innebär bland annat att återförsäljare måste söka tillstånd för att sälja tobak.
– Det blir lite som när man söker serveringstillstånd. Man gör en bakgrundskontroll av dem som söker tillstånd, säger Carolina Stalebrant.
Framöver kommer förvaltningen att gå ut med information till berörda företag i Västervik. Det har rått oklarhet kring när lagen skulle träda i kraft, och det är först nu som förvaltningen i Västervik börjat få riktlinjer från de nationella myndigheterna om hur man ska arbeta med lagen.