De vill ha hundrastgård

– Nästan alla landets kommuner har i dag en eller flera hundrastgårdar. Det är hög tid att även Västervik bygger en. Det kostar inte så mycket att stängsla in ett område där hundar får springa lösa och busa med andra hundar.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västervik2019-06-10 16:30

Det säger Karin Lundh, en av sju hundägare och deras hundar VT träffar vid VO-torpet på fredagsförmiddagen. Enligt Karin finns det flera lämpliga markområden i Västervik.

– Många turister jag träffar på stan frågar var Västerviks hundrastgård ligger, säger Patrick Ulvbane med sin hund Sambo. Patrick jobbar mycket med problemhundar och omplaceringshundar.

Kan alla hundar leka tillsammans?

– De allra flesta kan det, men man har samma hundägaransvar inne i en hundgård som utanför, påpekar Aleczandra Svefors, matte till Vila.

Både Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket understryker att "hundar är flockdjur som inte trivs med att vara ensamma. De behöver träffa både människor och andra djur".

För många som har hundar med vana att vara ute mycket kan en rasthundgård vara ett trevligt ställe för de fyrfota vännerna att hänga på några timmar om dagen.

– Många har skrivit under ett medborgarförslag nyligen, men Västerviks kommun har trots det ej tagit upp frågan, säger Anna Johansson, matte till Bianca, som tipsar om Facebookgruppen Hund och Lek.

Stadsarkitekt Ulla-Britta Stävmark Andersson bekräftar att man fått ett e-förslag från medborgare om att kommunen ska anlägga en hundrastgård.

– Inget är dock bestämt ännu. Så mycket är dock klart att det är så många som skrivit under detta medborgarförslag, att frågan ska behandlas av politikerna framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!