Händelsen där Moran Anderssons dotter har blivit blåslagen av en utåtagerande elev har än så länge inte rapporterats till Barn-och utbildningsnämnden. Det säger både Gunnar Jansson och Magnus Bengtsson. Därför vill ingen av dem svara på frågor i det specifik ärendet.
- När det händer liknande händelser i skolan ska föräldrar kontakta läraren. Hjälper inte det ska rektorn kontaktas. Tycker man att man ändå inte är nöjd finns möjligheten att kontakta Skolinspektionen, säger Magnus Bengtsson.
Gunnar Jansson säger att alla kränkningar ska anmälas till rektor som sedan rapporterar till BUN.
- Stödet ligger inom organisationen där det finns en stödorganisation. I det stödet finns bland annat det mobila teamet. Men det mobila teamet är inte en polisstyrka som rycker ut och gör tillslag.
Han säger att kommunen har blivit anmäld till Skolinspektionen tidigare.
- I de flesta fall har Skolinspektionen funnit att vi har gjort vad vi skulle göra.
Högre kostnader
Grundskolan och fritidshem har haft högre kostnader än vad som hade budgeterats under 2017. De gjorde ett minusresultat på 14,6 miljoner kronor.
- Hälften av dessa var kostnader för att täcka upp för att kommunen skulle leva upp till de krav som staten ställer på grundskolorna vad det gäller stöd för elever med särskilda behov. Den andra delen var ökade kostnader för skolskjutsar, säger Magnus Bengtsson.
BUN skriver själva i sin verksamhetsberättelse för 2017 att underskottet beror i hög utsträckning på elever i behov av stöd. Enheterna har haft svårt att inrymma stödbehovet i sin organisation under året. men att någon återgång till särskilda undervisningsklasser kommer att ske avfärdar Gunnar Jansson.
- Den modell som vi nu har är mycket bättre än den vi hade tidigare när elever med särskilda behov gick i en egen klass.
Även om en elev kan förstöra undervisningen för en hel klass?
- Elever som har särskilda behov mår alltid bäst när de får gå i en skola tillsammans med andra elever som inte har något stödjande behov.