De vill nyanställa tio personer

Båtföretaget Windy behöver utöka personalstyrkan, men har svårt att rekrytera båtbyggare. Nu satsar företaget på yrkesintroduktion i samarbete med Västerviks gymnasium.

Hossein Rezayi och Alem Kazimy började sina anställningar på Windy direkt efter att de tagit studenten. I bakgrunden syns båtföretagets ekonomichef Jan-Henrik Stibe.

Hossein Rezayi och Alem Kazimy började sina anställningar på Windy direkt efter att de tagit studenten. I bakgrunden syns båtföretagets ekonomichef Jan-Henrik Stibe.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-07-16 07:00

Tre unga män som precis tagit studenten från Västerviks gymnasiums finsnickeriutbildning arbetar sedan några veckor tillbaka på Windy. De har fått yrkesintroduktionsanställningar på företaget och målet är att de sedan ska bli färdiga båtbyggare som företaget kan anställa.

– Vi ska investera i en ny lackbox och behöver anställa fler båtbyggare, säger Windys ekonomichef Jan-Henrik Stibe.

Rekryteringsbehovet påverkas också av försäljningen av företagets nya båtmodell som ska presenteras på båtmässan i Cannes i september.

– Vi har väldigt höga förhoppningar på att den ska sälja bra, säger ekonomichefen.

Det senaste året har Windy anställt tio båtbyggare. Enligt Jan-Henrik Stibe är planen att anställa ytterligare tio inom ett år.

Dessutom börjar delar av personalstyrkan bli till åren, åtta av båtbyggarna är i dag över 60 år. Totalt arbetar 80 personer i produktionen i Västervik.

Windy har annonserat efter arbetskraft, men utan någon större framgång.

– Det är väldigt svårt att få folk att flytta till Västervik. Folk tycker till och med att det är långt att pendla från Vimmerby, säger Jan-Henrik Stibe och tillägger att det är särskilt svårt att rekrytera båtbyggare.

– Om det ska bli några fler, så måste vi vara med och ta ansvar.

För första gången erbjuder nu Windy yrkesintroduktionsanställningar till personer som läst gymnasiets finsnickeriutbildning, mycket tack vare läraren Michael Engström som arbetat för att Windy och utbildningen ska samarbeta.

– Finsnickeriutbildning är avgörande för ett båtbyggeri, kommenterar Jan-Henrik Stibe.

Han berättar att många av företagets anställda har gått just den utbildningen. Samtidigt är han oroad över att så få väljer praktiska utbildningar på gymnasiet, exempelvis tog fem personer studenten från gymnasiets finsnickeriutbildning i år.

Den ettåriga yrkesintroduktionen har en utbildningsplan. De anställda får lära sig mer om plastning/komposit, installation av motorer, el, montering av inredning samt tapetsering.

Windy tar också emot praktikanter i samarbete med arbetsförmedlingen för att hitta kompetent arbetskraft.

– Där är tanken att arbetslösa med rätt förutsättningar ska få praktik i sex månader. Just nu har vi fyra praktikanter varav en blir anställd på onsdag.

Windy har också anställt några personer som tidigare varit bemanningsanställda på företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om