De vill se många skräpsamlare

På lördag hoppas arrangörerna att många ska vilja hjälpa till att städa nedskräpade strandremsor i Västervik.

På lördag vill arrangörerna att så många som möjligt passar på att städa i naturen.

På lördag vill arrangörerna att så många som möjligt passar på att städa i naturen.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2019-03-22 11:30

På lördag är det dags att plocka skräp längs Västerviks strandremsor. I alla fall om man gör som arrangörerna bakom Facebook-eventet "Storstädning i Västervik" vill. Bakom eventet står bland andra Fishingday-fiskeguide i Västervik och Naturum, med inrapporteringshjälp av den så kallade strandstädkartan, som är en tjänst på Västerviks kommuns hemsida.

På lördag är samlingsplatsen Reginelundsbryggorna i Västervik, där finns det nämligen en återvinningsstation. Men även andra depåer för skräp kommer att finnas mellan klockan 09.00 och 15.00.

Tanken är att deltagarna ska plocka så mycket skräp man kan eller vill, till havs i båt, till fots eller egentligen hur man vill. Markus Nord på Naturum kommer att vara på plats.

– Den här tiden på året så ser man allt skräp väldigt tydligt. Senare växer gräset upp och skräpet syns inte lika mycket, säger han.

Han säger att det verkar ha blivit skräpigare i naturen, och att framförallt plast är farligt för allt djurliv.

– Till slut blir bryts plasten ner och blir mikroplast. Den i sig drar till sig skadliga ämnen som djuren och människor får i sig. Jag hoppas att många passar på att städa, man kan plocka ett hekto plast, eller flera kilo.

Johan Skoglund på Fishingday-fiskeguide i Västervik säger att alla kan göra något.

– Vi som är naturmänniskor engagerar oss. Det sticker i ögonen när man ser hur skräpigt det kan vara, bland annat i skärgården.

– Förhoppningen är att vi inte ska behöva plocka upp efter andra, det är inte bara plast. Jag hittar bilbatterier och brassestolar i skärgården, det är inte skräp man råkat tappa i sjön, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!