Delade meningar om förbud mot tiggeri

Sverigedemokraterna det enda partiet som har sagt ja till ett lokalt tiggeriförbud. Andra partier är emot ett förbud, eller så har de inte tagit ställning i frågan.

Symbolbild tiggeri.

Symbolbild tiggeri.

Foto: Arkivfoto: TT-Bild

Västervik2018-04-06 16:20

Det visar en koll som vår tidning gjort i Västerviks kommun.

Mer än var fjärde kommun i landet vill införa förbud mot tiggeri, det visar en kartläggning som SVT har gjort. Men i Kalmar län är Mörbylånga ensamma om att ställa sig bakom ett tiggeriförbud.

SVT har frågat samtliga kommunalråd i landet hur de ställer sig till ett nationellt förbud mot tiggeri. De fick även frågan om en eventuell lagändring som skulle möjliggöra lokala förbud.

I Kalmar län var det åtta av tolv kommuner som svarade på SVT:s frågor. Av dem var det endast Mörbylånga som ville se ett förbud.

- Vi ser gärna att man får en restriktivare hållning till tiggeriet. Vi ser positivt till om det går att hitta lokala eller nationella lösningar, säger Henrik Yngvesson (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga till SVT.

Västervikspolitikernas åsikt

Tomas Kronståhl (S), kommunalråd i Västervik, har tidigare sagt att han är emot ett lokalt tiggeriförbud.

- Vi är emot fattigdom, men vi vill inte förbjuda tiggeri, sa han i en kommentar till tidningen i januari.

Samtidigt menade han att Rumänien och Bulgarien måste ta ett större ansvar för sina invånare, något som även Harald Hjalmarsson (M) var inne på.

- I första hand ska man livnära sig i landet man kommer från. Om man vill lämna gåvor kan man göra det till olika hjälporganisationer, sa Harald Hjalmarsson.

Han sa även att Moderaterna är för ett tiggeriförbud nationellt.

Sverigedemokraterna i Västervik är för ett tiggeriförbud nationellt och vill även se ett förbud lokalt i Västervik.

- Dels för att tiggeri ofta är kopplat till kriminalitet och människohandel men också för att det upplevs som en olägenhet, har Bo Karlsson (SD) tidigare sagt.

Miljöpartiet och Socialisterna-Välfärdspartiet är emot ett lokalt förbud i Västerviks kommun. Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Westerwikspartiet har inte tagit ställning i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om