Dementa Britt-Marie lämnades i sjukhusentrén

78-åriga Britt-Marie Wallin blev lämnad utan assistans i foajén till Universitetssjukhuset i Linköping. Oförmögen att röra på sig eller föra sin talan. Där fick hon sitta ensam i flera timmar.

Jan och Britt-Marie Wallin har varit äkta makar i över 60 år. Han är förtvivlad över händelsen med sjukresan. Bilden är tagen förra sommaren.

Jan och Britt-Marie Wallin har varit äkta makar i över 60 år. Han är förtvivlad över händelsen med sjukresan. Bilden är tagen förra sommaren.

Foto: Christer Andersson

Västervik2023-07-01 11:00

Det hela handlade om ett operationsbesök i Linköping veckan före midsommar. Britt-Marie är multisjuk och lider bland annat av demens, vilket medför att hon är i stort behov av hjälp i vardagen. Vid halvåttatiden på morgonen rullar en sjukresa med Britt-Marie upp mot Östergötland. Klockan 10.00 är hon inbokad för operation. 

Vid 8.30 hade sjukhuset ringt Jan för att se till att Britt-Marie kommit iväg.

undefined
Britt-Marie var kallad för operation på Universitetssjukhuset i Linköping vid tiotiden på morgonen. Trots missen fick hon möjlighet att genomföra operationen senare samma dag.

Vid 11.30 får han ytterligare ett samtal från sjukhuset. 

– Vart har Britt-Marie tagit vägen?

Enligt Jans utsago har då Britt-Marie blivit avsläppt vid entrén till sjukhuset utan någon informerats att hon behövt assistans. Själv är han benamputerad med protes och kan själv inte köra henne i rullstol. Då receptionen på sjukhuset inte fått information om att Britt-Marie anlänt visste ingen att hon var där. 

Själv har hon svårt att kommunicera och ta sig fram på egen hand i rullstolen.

– Så här får det bara inte gå till, säger Jan upprört.

Efter att sjukhuset lokaliserat Britt-Marie så lyckas operationen genomföras senare på dagen. Senare på kvällen är hon hemma i huset i Västervik igen.

– Då skötte Östergötland transporten.

undefined
Britt-Marie Wallin är multisjuk och i stort behöv av stöd i vardagen. Bilden är tagen förra sommaren.

Maken Jan är kritisk till den kommunala samordningen, och att den som handlade sjukresan inte informerats om Britt-Maries behov.

– De hade bara fått uppgifter om att de skulle släppa av Britt-Marie i foajén på sjukhuset. Det stod i kallelsen att hon skulle anmälas i receptionen. 

Jan uppger att det finns beslut på att Britt-Marie har rätt till assistans. Vid hennes tidigare läkarbesök, i bland annat Kalmar och Linköping, har hon haft med sig ledsagare.

– Hon har haft beslut om rätt till ledsagning i 3–4 år.

Men någon ledsagare fanns inte med till Linköping denna gång. Vad som gått snett är ännu inte helt klarlagt, om det rör ledsagning eller om man bedömt att det räckte med en chaufför – men att informationen om att denne skulle anmäla henne i receptionen inte nått fram. 

Jan meddelar att paret inte fått någon förklaring till varför ledsagare inte fanns med från vårdgivarens sida denna gång. 

Britt-Marie är inskriven hos den kommunala hemtjänstenheten som utgår från Midgård. Deras platschef, Sanna Kron Hadrous, säger att hon inte kan kommentera enskilda händelser om brukare, med hänvisning till sekretess. Hon kan därmed inte svara på våra frågor om vad som brustit i Britt-Maries fall, men känner till händelsen. 

Ska en person som får hemtjänst genom er behöva bli lämnad så här vid en sjukresa?

– Det är jättetragiskt, något sånt här ska inte få hända, säger Sanna Kron Hadrous.

Hon berättar vidare att enheten generellt sett har klara rutiner för hur brukare ska kunna få ta del av färdtjänst respektive sjukresor. Gällande frågan om ledsagning är det dock inget de avgör, det gör socialförvaltningen.

Sanna Kron Hadrous meddelar dock att det upprättats en avvikelserapport – det vill säga att en utredning är påbörjad för att se om något har hanterats felaktigt.

undefined
Jan och Britt-Marie Wallin har varit äkta makar i över 60 år. Han är förtvivlad över händelsen med sjukresan. Bilden är tagen förra sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!