Den lilla byn Torpa lever upp igen

Det lilla gula torpet Karlshult i Torpa har genomgått en förvandling under senare år. En renovering och upprustning som fortfarande pågår. Ägaren Kjell Nilsson har gjort huset beboeligt igen, nu rustar han lillstugan. Magasinet och dasset står på tur. – Det ska bli en gärdesgård i sommar också, är det tänkt.

Foto:

Västervik2016-06-01 20:00

Torpa är en liten by, utanför den lite större byn Karrum. Som i sin tur ligger lite utanför Odensvi. I Torpa finns åtta hus, varav två är permanenta bostäder och resten fritidshus.

I denna lilla by fanns förr två (!) mataffärer där man kunde köpa det mesta till både folk och fä. Och en telefonväxel. Dessutom har här bott en sömmerska, en smed, en stenhuggare, en kvinna som körde postbilen och en man som körde mjölkbilen. Kor och hästar, kanske även andra djur, fanns förstås också i Torpa.

Jord och kolstybb

Kjell Nilsson köpte Karlshult i Torpa efter att ha gått en promenad med bekanta genom byn.

– Det var nån som tyckte att jag skulle köpa det, så 2006 gjorde jag det. Sedan tog det några år innan jag började jobba med huset.

I det gula huset var förr en diversehandel, som Mina Andersson drev. Förmodligen lades den ner någon gång under 1920- eller 30-talet.

Kjell har lagt ner mycket arbete, bland annat bytt panelen, isolerat och inrett vinden, rivit en hall för att få plats med badrum och tvättstuga och isolerat och bytt alla golv. Samt bytt en del av de nedersta stockarna i stockväggen.

– Den gamla isoleringen bestod av jord och kolstybb. Nu är där lösull istället.

Hittade originaldörrarna

Taket byttes från plåt till enkupigt tegel, som det varit en gång i tiden. Verandan är sig lik i modellen, men det mesta av virket är utbytt.

– De ursprungliga pardörrarna till huvudentrén hittade jag på vinden i ett skjul. De är på plats igen.

Fönstren är bytta, men är i äldre stil för att passa huset.

– På övervåningen är det fortfarande de gamla fönstren.

Golvet på övervåningen är original, men Kjell har först plockat bort det, tvättat och slipat plankorna, för att sedan lägga tillbaka dem.

– På nedervåningen kunde jag inte göra det eftersom de golven var av för dålig kvalitet.

Folk är glada

Kjell Nilsson säger att han trivs med lugnet och fågelkvittret i Torpa. Och folk i trakten är säkert glada över att det återigen är liv och rörelse i den lilla byn. Även om det inte längre finns några affärer, ingen smed eller ens någon mjölkbil i ett garage.

Däremot bor här en barnfamilj och fler andra familjer som precis som Kjell uppskattar lugnet och naturen. Och någon telefonväxel behövs ju faktiskt inte i våra dagar. Uppkoppling finns på annat sätt, och butiken i Odensvi klarar nog att förse både Karrum och Torpa med förnödenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om