I ett gammalt 1800-talshus utanför Gamleby bestämde man sig för just det och Spis och Skorsstenshuset kontaktades.
- På 1950-talet kastade man ut många kakelugnar och tog bort olika spisar då centralvärmen kom, säger Dick Sturup. På 1970-talet sedan skulle alla ha gillestugor och då blev den öppna spisen populär. Nu är det mysfaktorn via kaminer och kassetter som är populärt och som alla vill ha.
Den gamla rörspisen står redo i 1800-talshuset för att få en kassett insatt, vilket även kommer att höja brandsäkerheten.
- Den höjs väldigt mycket, säger Leif Johansson. Skorstenskanalen blir tät till skillnad mot den murade kanalen som var innan. Tätningen är jätteviktig. Vi drar in ett insatsrör som direktansluts till spiskassetten.
Liten men en riktig tungviktare
Kassetten som ska sättas in är en mindre modell men är av tungt gjutjärn och väger ändå hela 100 kilo.
- Värmemässigt kommer det här bli tio gånger effektivare i rummet, säger Dick Sturup. Det blir en kolossal skillnad. Det är svårt att få drag i den vanliga rörspisen och det är lätt att det ryker in. Nu kommer värmen att komma direkt.
Värmen håller länge tack vare gjutjärnet, och den snabba värmespridningen ökas även om, som i det här fallet, ett värmegaller monteras dit.
- Sedan putsar man och gjuter igen kassetten. Om man vill behålla det gamla utseendet som en rörspis har är det här ett bra alternativ.
Idag finns det en stor mängd olika braskaminer och kassetter på marknaden, och de gamla spisarna är också många och ofta unika till utseendet.
- Vi har hållit på sedan 1994, men det tar aldrig slut. Och från början var vi sotare, så vi har sett det mesta kan man tro, säger Dick Sturup.
Fördelen med att elda i en kassett är även att inomhusklimatet blir bättre då det ger bättre luftomväxling.