Det var en lättad ledning för Västervik Miljö- och Energi som kallade till presskonferens på onsdagen. Tvisten med skatteverket har hängt som ett mörkt moln över verksamheten sedan 2016.
För att stimulera till återvinning så läggs det en skatt på det avfall som inte återanvänds utan läggs på deponi.
2016 fick deponin i Målserum ett besök från Skatteverket som gick igenom verksamheten. Resultatet av besöket blev chockartat. För drygt ett års verksamhet ville Skatteverket göra ett tillägg på 58 miljoner kronor. Ett stort belopp för Västervik Miljö- och Energi.
– När en myndighet som skatteverket säger något så tar man det på allvar, säger VME:s vd Per Allerth.
Inte desto mindre så valde man att ifrågasätta beslutet. Man gick igenom skatteverkets beslut, och började genomföra egna utredningar.
Ett resultat blev att VME började ta ut deponiskatt på 500 kronor per ton för jord, sten och betong från byggen och schaktarbeten.
– De pengarna stannar naturligtvis inte hos oss, utan går vidare till skatteverket, säger Per Allerth.
Man tog också höjd för att ett visst skattetillägg skulle betalas, och tog höjd för fem miljoner kronor. Däremot tog man strid om resten.
– Vår uppfattning var att man vid besöket inte riktigt hade förstått hur verksamheten fungerade. Det får man ha respekt för. En deponi är en komplicerad verksamhet, säger Per Allerth.
Enligt VME:s ledning ligger en del av problemet i att olika lagstiftning inte går hand i hand. Miljölagstiftningen ger andra signaler än skattelagstiftningen.
I veckan kom skatteverkets besked. I stort accepterar man VME:s argument. Skattetillägget sätts ner till sju miljoner kronor. Till det kommer knappt en miljon kronor i räntor och en särskild avgift. Effekten för bolaget blir i praktiken lägre. En del av det avfall som målet handlar om har under tiden gått vidare till återvinning. Det betyder att bolaget fått tillbaka fyra miljoner kronor i skatt.
En kostnad för bolaget är dock inte synlig. Det arbete som lagts ner av tjänstemännen i arbetet med målet. Periodvis har arbetet varit väldigt intensivt för att sammanställa och förklara flödet av olika sorters avfall in och ut från Målserum.
– Vid varje transport in vägs och klassificeras avfallet, detsamma gäller när det går en bil ut från Målserum. Det är många bilar som passerar under en dag, och det är många transportnotor som gåtts igenom, säger Per Allerth.
Bo Jonsson, ordförande i VME, och vice ordförande Olof Nimhed, är nöjda med resultatet.
– Det här har varit ett av de mer ”upphetsande” ärendena i styrelsen. Det har varit ett prejudicerande mål. Det finns fler liknande anläggningar runt om i ladet, säger Jonsson.
– Personalen har hanterat ärendet på ett bra sätt, säger Nimhed.