Det är byggandet som är grejen

Som sexåring sålde han bullar till fikasugna soldater. För att kunna köpa sig ett modellflygplan. - Det blev sedan ett intresse som höll i sig ett bra tag, säger Kenneth Lennartsson, modellentusiast boende i Överum.

Kenneth Lennartssons intresse för modellflygplan började i sexårsåldern. Hans senaste tillskott i samlingen är ett SK 60 som ska premiärflygas under våren. Foto: Lena Dahlberg

Kenneth Lennartssons intresse för modellflygplan började i sexårsåldern. Hans senaste tillskott i samlingen är ett SK 60 som ska premiärflygas under våren. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-04-08 10:51


När barnaårens modellbyggartid gick över till tonårens intresse för helt andra saker gjorde Kenneth Lennartsson ett uppehåll med ritningar, konstruktioner och sandpapprade lätta träslag. Grunderna i allt modellbyggande.

- När äldsta sonen Johan var liten tyckte jag att det var roligt att ta upp det här med att bygga flygplan igen. Vi hade det sedan som gemensamt intresse tills han var 18 år. Men då tog hans lillebror Jonas över, som är sju år yngre. Han är fortfarande intresserad.

Kenneth Lennartsson köper inte färdiga modeller bara för att det är roligt att flyga dem. Nej, för honom är det själva planeringen, att rita själv eller möjligen köpa ritningar, bygga och måla som är själva grejen.

- Det är inte så många som bygger från grunden längre. Men för mig är det processen som är rolig, att se flygplanet i luften blir bara en bekräftelse på att min konstruktion fungerade. Sedan börjar jag planera för nästa flygplan.

Han bygger skalenliga kopior och åker ofta upp till Flygplansmuseet i Linköping för att få inspiration och att kontrollera att detaljer och mått stämmer.

- Jag bygger det mesta, från propellerflygplan till jetplan. Alla radiostyrda. Jag läser mycket, studerar konstruktioner och letar grejer. Det är viktigt att det blir rätt.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om