"Det är extremt mycket getingar"

Högtryck för härligt ljumma grillkvällar och saftkalas i trädgården. Men också full fart hos getingarna. Hos Anticimex är det rekord i antalet getingsaneringar kölistan ligger på cirka 1800 jobb i Kalmar län.
– Vi gör allt vad vi kan för att jobba undan, säger Kim Wiström, platschef Anticimex Västervik.

Just den här getingbillan satt hyfsat lättillgänglig under en trappa. Iklädd skyddskläder kunde Urban Karlsson sträcka in armen och spruta getingmedel rakt in i boet.

Just den här getingbillan satt hyfsat lättillgänglig under en trappa. Iklädd skyddskläder kunde Urban Karlsson sträcka in armen och spruta getingmedel rakt in i boet.

Foto: Lena Dahlberg

Västervik2016-07-27 10:00

Lång väntelista för att få bort ovälkomna nyttoinsekter

En gynnsam vår och en varm försommar med gott om mat. Det är receptet för en riktig getingsommar. Dessutom var det inte så många getingar sommaren 2015, då blir det fler detta år.

– Det är extremt mycket getingar, vi gör fler sådana jobb än vi gjort någon gång tidigare. Just nu har vi cirka två veckors väntetid, men vi jobbar allt vad vi kan. Vi tar in extrapersonal och folk går in och jobbar på sin semester, säger Kim Wiström.

Nyttiga pollinerare

Anticimex får in mellan 200-300 jobb per dag som handlar om getingbon som folk vill få bort. Även om det är besvärligt att ha de randiga insekterna i sin omedelbara närhet är de trots allt nyttodjur, något som man försöker upplysa sina kunder om.

– Vi försöker ta bort så få getingbon som möjligt och pratar alltid med våra kunder om detta när de ringer. Getingar gör nytta genom att äta skadeinsekter i trädgården, de hjälper även till med pollineringen. Men stör de och blir allt för närgångna är det inte trevligt såklart.

I början av sommaren är getingar upptagna med att bygga bon. Då "gnagar" de trämaterial och blandar med saliv till pappersmassa. Varefter boet växer ökar antalet getingar, då går det åt mer mat och de försvarar gärna boet mot oss människor.

Gör getingfällor

Urban Karlsson jobbar hela dagarna med getingsanering. Han ser nu en tendens att de samhällen som är byggda utomhus är på väg att avstanna.

– Fukten, de svala nätterna och värmen dagtid gör att samhällena avstannar. Däremot är det full aktivitet i de bon som är byggda på torra och skyddade ställen.

I väntan på hjälp vad kan man göra själv?

– Släng inte matrester utomhus och ta bort fallfrukt, getingar äter sånt. Sitt inte och ät i närheten av boet, gör istället getingfällor med saft och ställ en bit bort, tipsar Kim Wiström.

– Många är rädda för getingar, men det är få som verkligen är allergiska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om