Utanför vallokalen Skogshagahallen i Västervik träffar jag bland andra Peter Andersson, som går och röstar ihop med sin familj.
Sonen Dexter Andersson, tio år, ställer upp på en bild, tillsammans med pappa. Han får följa med för att se hur det fungerar, när man röstar i en vallokal.
För Peter Andersson är det en självklarhet att gå och rösta, när det är val.
– Jag röstar i alla val. Jag anser att det är min skyldighet.
När det gäller EU-valet, är ju valdeltagandet som bekant en bra bit lägre än vid riksdagsvalet. Vid höstens riksdagsval hamnade valdeltagandet på drygt 87 procent, vilket kan jämföras med de 51 procent som röstade i EU-valet 2014.
Varför tror du att färre röstar i EU-valet?– Jag tror att man är för dåligt insatt och därför är orolig för att man ska rösta fel, säger Peter Andersson.
Han tror också att många tänker att lilla Sverige har så små möjligheter att vara med och påverka att det inte spelar någon roll om man röstar eller inte.
– Men alla måste dra sitt strå till stacken, påpekar Peter Andersson.
Att valdeltagandet ser ut att bli högre denna gång, tror han främst beror på två sakfrågor: flyktingdebatten och miljön.
– Det är två konkreta, men känsliga frågor, som väcker mycket engagemang. Det är mycket svart eller vitt. En del är oroliga för miljön, andra nekar helt. En del tycker att det är för mycket invandring, andra att vi inte gör nog.
När det gäller EU-valet röstar Peter Andersson främst ideologiskt, eftersom han inte har lika bra koll på vilka som kandiderar, jämfört med andra val.