Skolorna i Sverige har ett stort och viktigt ansvar för att fånga upp ungdomar som mår dåligt. Det är viktigt att skolans vuxna har tillräckligt med kunskap om hur man bemöter unga som mår dåligt och hur man kan förebygga psykisk ohälsa. Moa Markefjäll och Ingrid Folckner anser att skolorna i Västerviks kommun kan göra mer än vad de gör. Till exempel att lägga fram en handlingsplan för självmord. Därför skrev de både en motion om hur kommunen ska kunna bli bättre på att förebygga självmord.
- Vi såg att det fanns ett behov och det är tabu att tala om självmord. I en liten stad som Västervik måste det försvinna, säger Moa.
Vad menar du med tabu?
- Självmordsorsaker och offer uppmärksammas inte på samma sätt. Man måste kunna prata om det och lära sig att förebygga det. Västervik är en av de kommuner i Sverige som har flest självmordsfall.
Tidigare motion gick inte igenom
Ingrid Folckner berättar att man har haft en nära kontakt med organisationen Suiside Zero under tiden de skrev motionen.
- De jobbar för en nollvision av självmord och det är ett mål som är viktigt att jobba för.
Hon säger att 2016 lämnades det in en liknande motion till kommunfullmäktige (KF) i Västervik.
- Den röstades inte igenom, så nu har vi ändrat att-satserna för att ledamöterna ska förstå budskapet bättre.
I att-satserna skriver Moa och Ingrid.
- Kommunen ska lägga fram en handlingsplan, utöka skolhälsan, arbetsmiljön, kuratorer som är knutna till alla kommunens skolor man måste prata om psykisk ohälsa. Det är inte skamfyllt att man mår dåligt. Utbilda personal och skolelever som bemöter personer med självmordstankat, utnyttja de utbildningar som finns i ämnet för att förebygga självmord.
Nervösa
Att stå på podiet och tala till alla kommunfullmäktige ledamöter är något nytt för både Moa och Ingrid. De är nervösa men ändå laddade.
- Det känns nervöst och spännande. Innan har vi haft debatter i skolan där vi fått lägga fram förslag och motförslag. Men det här är ett helt nytt sammanhang, säger Moa.