Det är en urolog och hans hustru som lämnar Västerviks sjukhus. Åke Aldman (L) som själv tidigare har varit läkare, ser med bestörtning på beslutet som togs i landstingsstyrelsen för fyra veckor sedan, och vad det fått för konsekvenser.
– Urologen som nu väljer att lämna Västerviks sjukhus gör det för att njurcanceroperationerna försvinner från Västerviks sjukhus.
Han menar att beslutet som togs i landstingsstyrelsen, var att man först skulle göra en konsekvensanalys.
– Inget sjukhus skulle bli lidande för att man tappar canceroperationer och inget sjukhus skulle få några svårigheter att rekrytera läkare.
Det blev ingen konsekvensanalys.
– Istället säger Ragnhild Holmberg, som är chef för hälso - och sjukvårdsförvaltningen att nivåstruktureringen ska genomföras och detta accepterar landstingspolitikerna.
Lurade
Åke Aldman menar att förslaget om nivåstruktureringen är ett tjänstemannaförslag som drivits under politikernas radar.
– Gudrun Brunegård (KD), Christer Jonsson (C) och Malin Sjölander (M) blev lurade att skriva under på nivåstruktureringen innan de visste vad skulle innebära och följde majoritetens förslag. Pierre Edström (L) lade ner sin röst. Sverigedemokraterna stod på sig och ville inte att nivåstruktureringen skulle genomföras, säger Åke Aldman.
Nedmontering av sjukhus
Göran Nilsson (L) instämmer i Åke Aldmans kritik.
– Det börjar redan sprida sig bland läkare utanför Västerviks sjukhus att det inte finns någon canceroperationer kvar där. Läkarkandidater som gör sin läkarutbildning här, säger att det är ett fint och bra sjukhus att arbeta på, men det finns stor risk att operationerna försvinner.
Han menar att konsekvenserna blir enorma.
– Försvinner kompetenta läkare blir det brist på jourläkare. Då måste de kvarvarande läkarna ta både den dagliga verksamheten samt jouren på natten, vilket inte håller i längden. Det går fort att montera ned ett sjukhus, säger Göran Nilsson.