Utredningen som i dagarna lämnades till regeringen föreslår bland annat ett slopat tillståndskrav för kameraövervakning i fordon i kollektivtrafiken, det vill säga göra det enklare att installera övervakningskameror. I dag måste man söka tillstånd från Länsstyrelsen. Förslaget gäller också vid så kallade knutpunkter för kollektivtrafiken, exempelvis stationer.
Förslaget välkomnas av Söne buss och Ukna busstrafik som är i dag är de som sköter huvuddelen av kollektivtrafiken åt KLT i kommunen. De har inte kameror i sina bussar i dag.
Roland Landenmark är vd för Söne buss. Han säger att det blivit vanligare med hot, våld och trakasserier i kollektivtrafiken.
– Men just nu ser vi inget behov för våra bussar i Västerviks kommun och kravet fanns inte med i upphandlingen. Men möjligheten att kunna installera kameror utan att söka tillstånd är jag positiv till, säger han.
En av anledningarna säger Roland Landenmark är att länsstyrelserna bedömer frågan olika, beroende på vilket län man ansöker för. Företaget har verksamhet i flera län.
– På det här sättet skulle det blir mer enhetligt och man skulle slippa den byråkratin.
Karin Kasselstrand är en av ägarna till Ukna busstrafik. Hon välkomnar också förslaget.
– Det är väldigt bra. Chaufförerna kan inte ha koll i hela bussen och kameror är en säkerhet både för dem och för passagerare. Det kan förebygga att något händer, säger hon.
Hon berättar att man på lördagarnas nattur hyr in vakt.
– Men det har aldrig hänt någon allvarlig incident.