Det mobila teamet slår larm om skolan

År 2013 fattade den dåvarande majoriteten S och M, med stöd av C och MP att lägga ner de särskilda utbildningsgrupperna som hade hand om barn med särskilda behov. De utredningsgrupperna om 12 personal ersattes av ett mobilt team på fyra personer. Nu slår det mobila teamet larm om att läget är kaotiskt.

Kenneth H Axelsson och Sverker Thorén, i Liberalerna. Foto: Ellinor Harrysson

Kenneth H Axelsson och Sverker Thorén, i Liberalerna. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-02-02 09:40

Barnen som tidigare gick i en specialskola skulle från och med höstterminen 2013 ingå i de ordinarie klasserna. Som hjälp till lärare och övriga elever skulle det anställas elevassistenter som avlastning i klasserna. Liberalerna i Västervik har ända sedan frågan först togs upp i kommunfullmäktige våren 2012 varit emot förslaget men en majoritet röstade för förslaget. Sverker Thorén (L) som själv är lärare berättar:

- Att en lärare som har hand om 28 elever får till sig två explosiva elever i klassen och till sin hjälp får läraren en elevassistent som nyss gått ut gymnasiet. Det är helt ohållbart, säger han.

I ett brev till barn-och Utbildningsnämnden (BUN) daterat den fjärde december har det mobila teamet berättat hur förhållandena blir värre och värre i grundskolan.

- Det finns ingen beredskap för de explosiva elever som är i allra störst svårigheter i kommunen idag. Skolorna har svårt att hantera dessa elever. Elever med så stora svårigheter behöver den mest kompetenta personalen. De behöver också ett begripligt och hanterbart sammanhang där personalen står kvar och inte låter sig provoceras eller blir rädda, skriver det mobila teamet i sin skrivelse.

Stor frånvaro

Idag finns det 31 elever i kommunens grundskola som är hemmasittare.

- Det är av olika anledningar. Det kan bero på att barnen inte mår bra av att vistas i skolmiljön eller att de är för utåtagerande vilket lett till avstängning, säger Kenneth H Axelsson (L) som också är ledamot i BUN.

Samtidigt som undervisningen tenderar att bli sämre för många elever, även de som inte har särskilda behov, rusar också kostnaderna för grundskolan i våg.

- Det finns i dag ett underskott i BUN:s budget för grundskolan på 15 miljoner kronor. Det försöker man mörka då nämnden trots allt gör ett nollresultat. Men det beror på att gymnasieskolan får 11 miljoner kronor i bidrag för att ta emot ensamkommande flyktingbarn, säger Kennet H Axelsson.

Kenneth är också upprörd över att BUN:s presidium undanhållit skrivelsen från det mobila teamet i nästan två månader.

- Jag blir så arg över att vi inte fått veta någonting om det här brevet. Det enda vi övriga politiker i BUN fått höra är att läget är under kontroll. Det kan man inte säga när man läser brevet från det mobila teamet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om