"Det ska bli en underbar Ă„terkomst"

Lena Willemark ÄtervÀnder till VÀstervik och Visfestivalen för andra gÄngen. "Vi tycker att det ska bli otroligt kul att fÄ komma till VÀstervik".

Lena Willemark Àr aktuell med det nya albumet Svenska SÄnger, en nytolkning av klassiska lÄtar.

Lena Willemark Àr aktuell med det nya albumet Svenska SÄnger, en nytolkning av klassiska lÄtar.

Foto: Petter Berndalen

VĂ€stervik2019-07-11 08:00

FolkmusiksĂ„ngaren Lena Willemark, 59 Ă„r, kliver fredagen den 12 juli upp pĂ„ scen tillsammans med musikerna Jonas Knutsson och Mats Öberg. Tillsammans Ă€r de aktuella med nya albumet Svenska LĂ„tar. Albumet innehĂ„ller en rad bĂ„da Ă€ldre och nyare klassiska lĂ„tar, tolkade av trion.

– Vi bestĂ€mde oss för att vi ville göra ett helt projekt med de svenska favoriterna. Alla de artister vi vuxit upp med. Vi satt med ett stort smörgĂ„sbord att vĂ€lja frĂ„n, men det var ocksĂ„ svĂ„rt, berĂ€ttar Lena.

Albumet, som slÀpptes i februari, innehÄller trions tolkningar av artister som Eva Dahlgren, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube. Lena berÀttar att trion till slut valde de artister och lÄtar som ligger dem nÀrmast om hjÀrtat.

– Vi har valt sĂ„na lĂ„tar dĂ€r budskapet alltid Ă€r aktuellt. Sen har vi skapat vĂ„r egen ingĂ„ng, vilket gör att det blir vĂ€ldigt personliga tolkningar.

Hon berÀttar om trion, som har spelat lÀnge tillsammans men inte hela tiden.

– Det Ă€r bra att vi inte alltid spelar med varandra. Det gör att vi blir nyfikna pĂ„ varandra. Vi Ă€r olika men ihop kompletterar vi varandra och skapar nĂ„got alldeles nytt. Vi Ă€lskar att spela tillsammans, man skulle kunna sĂ€ga att vi Ă€r kĂ€ra i varandra musikaliskt.

Lena Ă€r uppvĂ€xt i Älvdalen, Dalarna. Det var dĂ€r, under barndomen, som hennes kĂ€rlek till musiken föddes.

– Jag brukade klĂ€ttra upp i en björk, sitta dĂ€r och titta ut över norrsken eller grönska, samtidigt som jag sjöng. Jag tror att jag snarare sjöng Ă€n pratade nĂ€r jag var liten, berĂ€ttar hon.

Lena förklarar att för henne Àr musiken allt.

– Den Ă€r mitt liv, mitt sprĂ„k och min kĂ€rlek. Det fantastiska med musiken Ă€r att den öppnar upp bĂ„de inĂ„t och utĂ„t, hos mig som sjunger men ocksĂ„ hos publiken. Det gör att vi alla möts i en nĂ€rvaro och en samvaro.

År 1990 var det Ă„r som Lena sist upptrĂ€dde pĂ„ Visfestivalen. Den gĂ„ngen tog hon emot Fred Åkerström-stipendiet. Ett stipendium som delades ut i samband med Visfestivalen till en artist som arbetat med eller utvecklat den svenska vismusiken. Nu, snart 20 Ă„r senare, ser hon fram emot att fĂ„ Ă„tervĂ€nda till VĂ€stervik för att lĂ„ta publiken ta del av de gamla klassiska lĂ„tarna, pĂ„ ett nytt vis.

– Den platsen och festivalen har ett speciellt rum i mitt hjĂ€rta. Dessutom Ă€r ju Visfestivalen sjĂ€lv en klassiker, precis som det vi hĂ„ller pĂ„ med. Det ska bli en underbar Ă„terkomst.

Lena Willemark kliver upp pÄ Visfestivalens scen fredagen den 12 juli.
Lena Willemark kliver upp pÄ Visfestivalens scen fredagen den 12 juli.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!