Det ska vara klänning - i alla väder

Att ha nya klänningar till jobbet, varje dag, det låter både dyrt och lite ovanligt. Men Caroline Strömboms klädkonto är nog mindre än hos de flesta. Hennes klänningar kostar oftast bara några tjugor.

Caroline Strömbom tipsar om att gå ofta i butiker du gillar, man vet aldrig när det kommer in något fynd. Här letar hon bland klänningarna hos Busfrö Nytt & Bytt.

Caroline Strömbom tipsar om att gå ofta i butiker du gillar, man vet aldrig när det kommer in något fynd. Här letar hon bland klänningarna hos Busfrö Nytt & Bytt.

Foto:

Västervik2016-08-19 16:57

Den second hand-butik eller loppis som Caroline Strömbom inte har stenkoll på i Västervik, Gamleby, Vimmerby och Hultsfred finns inte. Ett par gånger i veckan skannar hon av sortimentet i de olika butikerna, och ser därför snabbt om det kommit in något nytt.

– Jag köper inga nya plagg eller accessoarer, det blir mest 50-, 60- eller 70-talsklänningar. Som oftast kostar mellan 20 och 100 kronor.

50-tal är favoriten

Passionen för klänningar har Caroline Strömbom med sig från det hon var liten. Hennes mormor Eina Hultgren var sömmerska, och sydde till barnbarnet förstås.

– Jag har alltid gillat klänningar men när jag gick i skolan var det inte riktigt modernt. Det var först efter gymnasiet som jag började leta på second hand, och upptäckte alla fina kläder. Billiga och hållbara, som dessutom sticker ut lite från mängden. Men jag samlar inte på hög, de jag inte använder säljer jag till andra intresserade.

Hennes favoriter är klänningar i 50-talsstil, ofta med figursytt liv, markerad midja och lite vidd i kjolen.

– En bekväm modell som passar mig, oftast i bomull. Jag kan ha den både på jobbet och på fest.

Konstigt med jeans

Intresset för vintage, second hand och loppis har blivit en riktig subkultur, enligt Caroline Strömbom. Med många intresserade, men med olika inriktningar.

– Jag har en kompis som letar teak, grönt glas och saker från 1960- och 70-talen. Vi brukar hålla utkik åt varandra.

Hennes arbetskamrater på Västerviks gymnasium har vid det här laget vant sig vid att hon oftast bär ny klänning varje dag. De reagerar däremot när hon inte har det.

– Jasså, har du jeans och tröja idag, kan någon säga lite förvånat.

Till klänningar av äldre snitt ska det förstås vara rätt accessoarer, små väskor är dessutom fina som prydnad.
Till klänningar av äldre snitt ska det förstås vara rätt accessoarer, små väskor är dessutom fina som prydnad.
Carolines fyndtips
- Gå ofta i de butiker du gillar, man vet aldrig när det kommer in något fynd.
- Gå inte allt för mycket efter storleken – prova istället. Äldre storlekar stämmer inte med nutida.
- Det kan vara svårt att skilja äkta äldre plagg från nyproducerade, men det brukar synas på etiketten.
- Lär dig branschen genom att läsa böcker och bloggar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om