"Det var absolut ingen hÀmnd"

Moderaten Harald Hjalmarsson förnekar att lanseringen av Sverker Thorén som ordförandekandidat var en hÀmnd mot den rödgröna koalitionen.

Harald Hjalmarsson (M) vid den slutna omröstningen.

Harald Hjalmarsson (M) vid den slutna omröstningen.

Foto: Ulrik Alvarsson

VĂ€stervik2018-10-23 18:30

Att utse fullmÀktiges ordförande, och de tvÄ vice ordföranden, brukar vara ett snabbt avklarat Àrende. NÀr oppositionspolitikern Harald Hjalmarsson gick upp i talarstolen pÄ mÄndagskvÀllen sÄ hade det normala varit att han föreslagit en kandidat till andre vice ordförande: Det brukar vara oppositionens lott.

IstÀllet börjar han ett lÀngre anförande som slutar med att han lanserar Sverker Thorén (L) som ordförandekandidat. En stund senare nominerar han Peter Johansson (M) till förste vice ordförande. BÄda vinner mot de rödgröna kandidaterna.

– Som jag sade igĂ„r sĂ„ mĂ„ste vi ta valresultatet pĂ„ allvar. KommunfullmĂ€ktige har 57 ledamöter som var och en har fĂ„tt ett förtroende frĂ„n vĂ€ljarna. Det finns inget parti som har fĂ„tt 29 mandat, sĂ€ger han.

Det lÄter som sjÀlvklarheter, men dit han vill komma Àr att den rödgröna grupperingen befinner sig i minoritet och mÄste ta större hÀnsyn till övriga fullmÀktige.

– Det Ă€r ett förĂ€ndrat lĂ€ge efter valet. Den rödgröna koalitionen mĂ„ste arbeta pĂ„ ett annat sĂ€tt för att förankra sina beslut Ă€n tidigare, men hittills har jag inte sett nĂ„got förĂ€ndrat arbetssĂ€tt.

LÄS MER: LIVE: Han blev ny ordförande i fullmĂ€ktige

LÄS MER: En svart kvĂ€ll för de rödgröna

LÄS MER: Han följde fullmĂ€ktigedramat frĂ„n sjukhus

Han berÀttar hur beslutet att lansera en motkandidat vÀxte fram. FrÄgan var bara vem.

– Det krĂ€vdes en person som kunde ta det med kort varsel.

Han sÀger att liberalen Sverker Thorén var ett naturligt val av flera orsaker. Utöver en lÄng kommunpolitisk erfarenhet har han parlamentarisk erfarenhet frÄn riksdagen. Att Thorén Àr lÀrare Àr ingen nackdel för ett ordförandeuppdrag. Dessutom har han praktisk möjlighet att ta det krÀvande uppdraget.

– Sverker ThorĂ©n behövde naturligtvis nĂ„gra dagars betĂ€nketid. Det var under helgen som det blev klart att han och Peter Johansson skulle bli motkandidater.

Gjorde ni nÄgra sonderingar hos Sverigedemokraterna och Socialisterna om Sverker Thorén som ordförande?

– Jag tror mig veta att de visste att vi skulle komma med en motkandidat, svarar Harald Hjalmarsson, men lĂ€gger till:

– Det var en sluten omröstning. Vi vet faktiskt inte vem som röstade pĂ„ vem.

Var mÄndagskvÀllen en hÀmnd mot de rödgröna efter att de borgerliga snuvats pÄ att fÄ leda kommunen?

– Absolut inte. Det hĂ€r Ă€r faktiskt det sĂ€tt som vi ska arbeta pĂ„ i kommunfullmĂ€ktige. Det ska vara demokratiskt. Var och en av fullmĂ€ktiges 57 ledamöter fick lĂ€gga sin röst.

Han sÀger att han ser mÄndagskvÀllen som positiv för den lokala demokratin.

– Vi har fĂ„tt fram tre mycket kompetenta personer till ledningen för kommunens högsta beslutande organ.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!