Att utse fullmäktiges ordförande, och de två vice ordföranden, brukar vara ett snabbt avklarat ärende. När oppositionspolitikern Harald Hjalmarsson gick upp i talarstolen på måndagskvällen så hade det normala varit att han föreslagit en kandidat till andre vice ordförande: Det brukar vara oppositionens lott.
Istället börjar han ett längre anförande som slutar med att han lanserar Sverker Thorén (L) som ordförandekandidat. En stund senare nominerar han Peter Johansson (M) till förste vice ordförande. Båda vinner mot de rödgröna kandidaterna.
– Som jag sade igår så måste vi ta valresultatet på allvar. Kommunfullmäktige har 57 ledamöter som var och en har fått ett förtroende från väljarna. Det finns inget parti som har fått 29 mandat, säger han.
Det låter som självklarheter, men dit han vill komma är att den rödgröna grupperingen befinner sig i minoritet och måste ta större hänsyn till övriga fullmäktige.
– Det är ett förändrat läge efter valet. Den rödgröna koalitionen måste arbeta på ett annat sätt för att förankra sina beslut än tidigare, men hittills har jag inte sett något förändrat arbetssätt.
LÄS MER: LIVE: Han blev ny ordförande i fullmäktige
LÄS MER: En svart kväll för de rödgröna
LÄS MER: Han följde fullmäktigedramat från sjukhus
Han berättar hur beslutet att lansera en motkandidat växte fram. Frågan var bara vem.
– Det krävdes en person som kunde ta det med kort varsel.
Han säger att liberalen Sverker Thorén var ett naturligt val av flera orsaker. Utöver en lång kommunpolitisk erfarenhet har han parlamentarisk erfarenhet från riksdagen. Att Thorén är lärare är ingen nackdel för ett ordförandeuppdrag. Dessutom har han praktisk möjlighet att ta det krävande uppdraget.
– Sverker Thorén behövde naturligtvis några dagars betänketid. Det var under helgen som det blev klart att han och Peter Johansson skulle bli motkandidater.
Gjorde ni några sonderingar hos Sverigedemokraterna och Socialisterna om Sverker Thorén som ordförande?– Jag tror mig veta att de visste att vi skulle komma med en motkandidat, svarar Harald Hjalmarsson, men lägger till:
– Det var en sluten omröstning. Vi vet faktiskt inte vem som röstade på vem.
Var måndagskvällen en hämnd mot de rödgröna efter att de borgerliga snuvats på att få leda kommunen?– Absolut inte. Det här är faktiskt det sätt som vi ska arbeta på i kommunfullmäktige. Det ska vara demokratiskt. Var och en av fullmäktiges 57 ledamöter fick lägga sin röst.
Han säger att han ser måndagskvällen som positiv för den lokala demokratin.
– Vi har fått fram tre mycket kompetenta personer till ledningen för kommunens högsta beslutande organ.