Diamant ska pryda Slottsholmen – ett konstverk från historien in i framtiden

Det blir konstnärsparet "Simka", Karin Lind och Simon Häggblom från Stockholm, som ska smycka ut Slottsholmen. Deras verk, en upp- och nedvänd båt inuti ett upplyst runt glasrum, ska ge en bild av historien men även en blick in i framtiden.

Konstnärsparet "Simka", Karin Lind och Simon Häggblom från Stockholm, kommer att smycka ut nya Slottsholmen. Foto: Ellinor Harrysson

Konstnärsparet "Simka", Karin Lind och Simon Häggblom från Stockholm, kommer att smycka ut nya Slottsholmen. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-03-01 06:20

Nu är det klart. Den kommunala arbetsgruppen har bestämt sig för vilket konstverk som ska pryda Slottsholmen. I går presenterades konstverket och konstnärerna dels för kommunstyrelsen och därefter även för pressen.
– Från början var det 60 förslag som skickades in. Därefter valde vi ut tio verk som senare blev tre. De tre fick lämna in skisser på sina förslag. Det var inte något enkelt val utan konstnärerna fick lämna ytterligare skisser och diskutera sina förslag under en dag tillsammans med referensgruppen, säger Stina Siljing, som är konstkonsult från KC-syd och med i referensgruppen som valt ut konstverket vid Slottsholmen.

Karin Lind och Simon Häggblom berättar att de läst mycket av Västerviks historia innan de började arbeta fram ett konstverk.
– Vi har också blivit presenterade för delar av Västerviks historia. Vi fastnade för båtbyggeri och att Stegeholms borg skulle utgöra ett skydd. Vi tog också fasta på spelet mellan Gamleby och Västerviks befolkning som självmant valde att flytta tillbaka till det som idag är Gamleby, säger Simon Häggblom.

Skulpturen i aluminium består av en fyra meter lång och en och en halv meter bred upp- och nedvänd båt, med fötter som sticker ut under och går åt olika håll. Runt skulpturen kommer det att byggas ett rum gjort i glastegel som kommer att vara upplyst. Som underlag kommer det att vara rosa gummi i hela rummet.
– Västervik kommer att få en diamant. När den är upplyst på kvällstid kommer den att synas från andra sidan Gamlebyviken, säger Stina Siljing.

– Vi tänkte att det ska återspegla Västerviks historia samtidigt som materialvalet ska leda in i framtiden, säger Karin Lind.
Skulpturen kommer att stå mellan det nya huset som håller på att byggas och slottsruinen.

På andra sidan slottsruinen, mot Kulbacken kommer tre stycken trattliknande skulpturer i aluminium att byggas.
– Det ska liknas vid blommor som ger ifrån sig olika slags ljud. Vår tanke är att de ska återge historiens ljud.

Ljudet som ännu inte är komponerat kommer inte att höras så långt väg.
– Besökarna ska kunna höra ljudet när man kommer nära. Det ska vara som en ljuddoft, säger Karin Lind.

Vad var det som lockade er att skicka in ett förslag till Västerviks kommun?
– Det är ett utmanande uppdrag där platsen är speciell med vatten runt omkring. Det är en komplicerad uppgift som också ska gestalta historiens vingslag.

Redan nu håller konstnärsparet på att göra skulpturen färdig. Det är många moment innan den är klar och under våren 2018 inleder de arbetet med att mura upp glasrummet.
– Det ska vara klart i maj 2018, när allt annat på Slottsholmen ska invigas, säger Maria Rudbo, kulturchef i Västervik, som varit med i referensgruppen som valt konstverket.

Varför valde ni just det här konstverket?
– Det var ingen lätt uppgift. Inget av de tre återstående förslagen kändes given. Men efter att ha arbetat tillsammans med konstnärerna, landade vi i det här förslaget. Det var mycket att tänka på inte minst att vi hade ett fornminne i form av en ruin att förhålla oss till, säger Maria Rudbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om