SD vill se mer sjukvård utförd hemma hos äldre

Fler hembesök av läkaren. Resursslöseri? Nej, menar SD, som tror att mer vård i hemmet kan spara ambulanstransporter och sjukhusvård.

Sverigedemokraterna presenterade sitt valmanifest för regionvalet. Från vänster Dan Larsen, Bo Karlsson, Claus Zaar och Martin Kirchberg.

Sverigedemokraterna presenterade sitt valmanifest för regionvalet. Från vänster Dan Larsen, Bo Karlsson, Claus Zaar och Martin Kirchberg.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2022-09-02 16:00

Med drygt en vecka kvar till valet presenterade Sverigedemokraterna sitt valmanifest på fredagen. En stor del av presentationen kom att handla om att alla medborgare ska få en fast läkare som har ett patientansvar i alla led. Äldre patienter ska dessutom kunna få läkarbesök i hemmet.

– Vi tror att genom att mer sjukvård kan utföras i hemmet så kan vi spara både på sjukhusinläggningar och ambulanstransporter, säger Claus Zaar (SD).

Räcker läkarna till för de här reformerna? Ja, tror SD. En förutsättning är att man kan minska administrationen och öka andelen patientnära tid för läkarna.

Finns det inte en risk att istället för administration så får läkarna lägga mer tid på vägarna?

– Den här modellen har provats i Borgholm, och det har fungerat bra. Patienterna har som regel kunnat få besök samma dag, eller dagen efter när man vänt sig till vården, säger Claus Zaar,

Han lägger till att vissa besök inte behöver göras just av en läkare. Ibland är en sjuksköterska mer relevant.

Hans partikollega, kommunpolitikern Dan Larsen, lägger till att det på kommunens särskilda boenden i dag ofta finns digitala lösningar så att vissa patientkontakter kan skötas på distans.

undefined
Martin Kirchberg (SD).

I manifestet nämner man också SD:s satsning på tandvård på riksplanet:

– Tänderna blir fullt ut en del av resten och kroppen, och tandvården ingår i högskostnadsskyddet, säger partiets landstingsråd Martin Kirchberg.

Andra delar i manifestet:

• En satsning för att kapa köerna till 1177. Liknande löften finns även hos andra parter.

• Höja OB-ersättningar för personal i dygnet-runt-verksamheten. Enligt partiet bidrar svårigheter att bemanna verksamheterna på obekväm arbetstid till regionens kostnader för hyrpersonal.

– Det är ett stort ansvar att hålla sig igång under arbetspass på nätter och helger. Då vill man ha en rejäl morot, säger Claus Zaar.

Kollegan Bo Karlsson lägger till att när det blir svårt att bemanna 24-verksamheterna så får personal från andra verksamheter gå in.

Ett annat inslag är att man vill avgiftsbelägga tolkhjälp för nysvenskar som bott i landet mer än två år.

Kan det finnas en risk för missförstånd som kan påverka liv och hälsa för en patient som bara talar hjälplig svenska, och som inte anser sig ha råd med tolk?

– Avgiften ska vara på en nivå som man har råd med, samtidigt är det viktigt att inskärpa vikten av att man lär sig svenska, svarar Bo Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!