I körens handlingar hos Hjorteds hembygdsförening kan man läsa att det före 1916 var troligt att någon notkunnig person tillsammans med sångglada vänner bildade en sånggrupp som i kyrka eller föreningar framträdde med körsång. I första hand var det nog kantorn i socknen som var ledare.
En tidigare körmedlem, Lennart Nilsson, har berättat att hans mor, Augusta Nilsson, Getterum, redan år 1895, som ung sjöng i kör i Hjorted under kantor Karl Berners ledning. Hon hade en bra, stark och säker sångröst, så att Berner, som var ganska döv, lätt kunde höra henne. Dövheten blev emellertid alltmer besvärande för Berner och år 1916 tog skolläraren och vikarierande kantorn Ernst G. Wikström över med mer organiserad körsång.
Han tjänstgjorde fram till år 1919.
Sparkstötting till övningen
I körens arkiv finns en minnesskrivelse från körens övningar från år 1918 av Oskar Ljungdahl. Han skriver:
”Jag bodde då i Solstadström, det var vinter och snö och så en lördagskväll skulle det bli sångövning i Hjorted. Men hur komma dit den långa vägen? Då fanns en bil i samhället som skulle åka till Hjorteds station, så jag frågade chauffören om jag kunde åka med till Hjorted. Nej det går inte för bilen är fullsatt, men sätt igång och åk spark så fort du kan till vi hinner upp dej så får du tolka efter bilen till Falsterbo, för där skall en stiga av och sen kan du åka med bilen till Hjorted. Det var vackert väder och grant månsken så det gick rätt bra med den där tolkningen. Men när jag kom till Hjorted var jag både trött och hungrig, så jag måste böna Lundgren på kaffe och smörgås. Men sedan kunde jag deltaga i övningen på hövligt sätt.”
Julotta
År 1919 började Sosten Lundgren sin tjänst som kantor och verkade i Hjorted i mer än 40 år. Körsången fortsatte att utvecklas under hans ledning, trots dåliga kommunikationer och att de flesta inte hade någon större ledighet för att kunna delta i fritidsverksamheter.
I arkivet finns också bevarat anteckningar av Anna-Greta Hven, medlem i kören 1932-1984. Hon minns sin barndoms julotta på 1920-talet dit de åkte med häst och släde:
”Snön knarrade under slädens medar och bjällrorna pinglade. Inget gatljus och ingen gran på skolgården och inga ljus tända på kyrkogården och inte heller lyste adventsstjärnor och elektriska ljusbågar i fönstren. Det var vänligt blinkande levande ljus istället. Så härligt då att se den upplysta kyrkan. Inne i kyrkan lyste det av levande ljus, det brann och dånade i de stora svarta järnkaminerna och det knäppte i de långa kaminrören. Och knäpp tyst skulle man vara. Jag minns att det var ett väldigt hostande i kyrkan, folk hade ju inte samma hjälp av läkare och medicin som senare och många hade nog gått rätt långt också.
När sedan kantor Lundgren så mäktigt stämde upp Var hälsad sköna morgonstund och pappa stod där med sin psalmbok i handen och sjöng med, då var det julotta. Och visst undrade man på hur i all världen prästen kunde komma upp i predikstolen, när det inte fanns någon trappa.”
Förening bildad
Det första protokollet med vald styrelse för kören är från år 1937. Årsavgiften bestämdes till en krona. Kören var då uppdelad i tre grupper ifråga om övningar, Yxered, Getterum och Hjorted. Grupperna övade samma program och kunde även uppträda på var sin ort med egna dirigenter.
Några större förändringar i styrelsen tycks inte ha ägt rum under de första åren. Anteckningar och handlingar är sporadiska och protokoll från åren 1940-1943 saknas. Förmodligen har krigsåren hämmat även körens verksamhet. År 1944 sänktes medlemsavgiften till 50 öre med tanke på rådande kristider.
År 1939 hade kören 20 medlemmar och åren 1945-1961 kan nog räknas till körens bästa år vad gäller medlemsantalet, då man var närmare 50 personer i kören. Idag består kören av närmare ett 30-tal aktiva sångare.
Jubileum
Verksamheten under åren har bestått i framträdanden vid arrangemang, välgörenhet under krigsåren och givetvis i kyrkliga sammanhang. Kören har även samarbetat med bl.a. övriga kyrkokörer från trakten och även gjort ett flertal resor.
År 1961 utsågs kantor Nils Bradley till körledare efter Sosten Lundgren. Nils Bradley fick förmånen att leda kören ända fram till 1994. Därefter leddes kören av bl.a. Cecilia Thorstensson och senare Susanne Israel.
Sedan 1998 är Jenny Larsson mycket omtyckt kantor och körledare i Hjorted.
100-årsjubileet uppmärksammas i Hjorted kyrka med en musikgudstjänst söndagen den 29 maj. Då ger kyrkokören ”En vandring genom kyrkoåret”, där årets psalmer och sånger kommer att framföras under ledning av Jenny Larsson och med deltagande av Fayme Heybroek på flöjt och Jan-Olof Kulander på piano. Efteråt fortsätter firandet i församlingshemmet.