Dold sjukdom där många saknar kunskap

De flesta som drabbas av Parkinson får symtom som skakningar, muskelstelhet och sämre balans. Men det är även vanligt med trötthet, blodtrycksfall och nedstämdhet. – Vi behöver bli bättre på att informera om sjukdomen, säger Anders Davidsson, ordförande i Parkinsonföreningen Västervik.

Engagerade i styrelsen i Parkinsonföreningen Västervik. Fr v Anders Davidsson, Lennart Lundberg, Birgitta Lundberg, Katarina Vernersson Kopowski och Åke Vernersson. Foto: Lena Dahlberg

Engagerade i styrelsen i Parkinsonföreningen Västervik. Fr v Anders Davidsson, Lennart Lundberg, Birgitta Lundberg, Katarina Vernersson Kopowski och Åke Vernersson. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-06-18 09:59

Parkinsonföreningen Västervik är en lokalförening med drygt 70 medlemmar. Till föreningen hör även Vimmerby, Hultsfred och Oskarshamn. Lokalföreningen har funnits sedan början av 2000-talet och har Handikapp-center på Hallströmsgatan som samlingsplats.

– Det händer att vi lägger mötet på annan plats, förra månaden var vi till exempel i Oskarshamn för att locka nya medlemmar.

Spindelnät

Föreningen har träffar en gång per månad. Tidigare låg det på kvällstid, men till hösten lägger man det istället på eftermiddagstid under onsdagar.

– Vi gör ofta något trevligt tillsammans, det kan handla om teater, film, quiz, museibesök eller en föreläsare. Vi delger också varandra tips och råd, säger Katarina Vernersson Kopowski, anhörig till patient med Parkinson.

Det finns även Spindelnätet, en grupp för bara kvinnor.

– Nätverket är framför allt för oss anhöriga, men även kvinnor med Parkinson kan vara med. Syftet är att träffas och stötta varandra.

Kan påverka

Medlemmarna i Parkinsonföreningen Västervik ser gärna att fler med Parkinson går med i föreningen.

– Det är ett stort mörkertal när det gäller de som får diagnosen. Problemet är att det är svårt att få de som är lite yngre att bli medlemmar, de vill inte gärna förknippas med sjukdomen. Men det är viktigt att föreningen växer eftersom vi då har större möjlighet att påverka våra beslutsfattare, säger Anders Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om