Donald guidar i Aktiveums gömmor

Vackra Bruksparken i Ankarsrum bjuder på såväl grönska som närhet till vatten under varma sommardagar. Här ligger dessutom Aktiveum, ett före detta brukskontor som sedan flera år tillbaka rymmer exempel från Ankarsrums bruks produktion, mängder med foton och urklipp samt tillfälliga utställningar.

Donald Öfverberg, sekreterare i Ankarsrums hembygdsförening, har massor med foton och urklipp att visa för den som är intresserad av brukets och bygdens historia.

Donald Öfverberg, sekreterare i Ankarsrums hembygdsförening, har massor med foton och urklipp att visa för den som är intresserad av brukets och bygdens historia.

Foto:

Västervik2016-08-08 17:00

Aktiveum har en gång i tiden rymt valsverkskontor och laboratorium. När bruket inte längre hade behov av lokalerna har här varit både bibliotek och rörbolag såväl som söndagsskola, berättar Donald Öfverberg, sekreterare i Ankarsrums hembygdsförening.

– I samband med att Västerviks kommun skänkte fastigheten till hembygdsföreningen gjordes en upprustning av tomten. Fina murar av slaggsten byggdes, och taken renoverades på byggnaderna.

– Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra med huset, det såg ut som ett råttbo inuti. Men inför kungen och drottningens besök 2005 gjordes undervåningen i ordning till ett industrimuseum.

Flera utställningar

Tre år senare, 2008, skulle konstnären Harald Wiberg fyllt 100 år. Till det jubileet byggde föreningen om i Aktiveum så att man fick ytterligare två plan att utnyttja för utställningar.

– Vi lånade in Harald Wiberg-konst för fyra miljoner kronor till den utställningen, minns Donald Öfverberg.

På mellanplanet finns fortfarande en del verk av Harald Wiberg, målningar av Sture Gustafsson, urklippsarkiv,

Erik Lehmanns fotografisamling samt en utställning om Jaan Jaus träsniderier. Den visas under söndagarna i augusti.

– Jaan Jaus flydde hit från Estland under andra världskriget. Han jobbade först som bonddräng, sedan på bruket. Innan han dog för tre år sedan hade han en önskan att hans träsniderier skulle visas för allmänheten.

Hembygdsrörelsen firar 100 år i år och 2016 har utsetts till hembygdens år. I Ankarsrum uppmärksammar man detta genom den utställningen.

– Vi kommer även delta i en utställning på Västerviks museum under hösten. De har bjudit in alla hembygdsföreningar i kommunen.

Kunskap försvinner

Ankarsrums hembygdsförening lägger ner mycket tid på att hålla verksamheterna i hembygdsmuseet och Aktiveum igång. Och Donald Öfverberg är minst sagt irriterad över bristen på engagemang från Västerviks kommuns sida.

– Jag tycker det är märkligt att Västerviks kommun blivit utsedd till Årets landsbygdskommun när man inte ger en enda krona i bidrag till hembygdsföreningarna.

– Under flera år har vi haft ”fas 3”-arbetare här, och fått bidrag som vi kunnat använda till en del investeringar. Nu får vi hoppas på fler besökare till Aktiveum samt grupper som vill bli guidade för att titta på de fornminnen som finns här i trakten. Kanske kan vi få in några kronor på det.

Öppettiderna i de olika museerna är begränsade. Under augusti har Aktiveum öppet söndagar eller efter överenskommelse. Hembygdsmuseets samlingar visas enbart efter överenskommelse.

– Det finns mycket här för den som vill forska om hembygden, säger Donald Öfverberg.

– Frågan är om det finns någon kvar som kan visa och berätta då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om