Dramatisk ökning av drunkningslarm

Förra veckan fick SOS Alarm fler drunkningslarm än veckan innan, detta rapporterar P4 Kalmar. I Västerviks kommun har det däremot varit lugnt.

Det finns många livbojar placerade vid bad- och båtplatser i kommunen.

Det finns många livbojar placerade vid bad- och båtplatser i kommunen.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-07-30 07:00

På söndagseftermiddagen skriver P4 Kalmar att drunkningslarmen för vecka 30 var många fler än i vecka 29. Thomas Johansson, kommunikationschef på SOS Alarm svarar i ett mejl till oss att värmen är en orsak till ökade drunkningslarm, samt att förra årets rekordvärme ledde till ovanligt många drunkningstillbud den sommaren. I år har statistiken ökat ytterligare från förra året, om än marginellt. Tittar man på veckostatistiken för hela Sverige år 2019 hade det vecka 29 inkommit 41 SOS-samtal kategoriserade som "person i vatten", medan antalet samtal under vecka 30 stigit till hisnande 104 stycken.

Säkerhetschef Joakim Jansson meddelar att förra veckan var lugn utan något drunkningstillbud i Västerviks kommun.

– Såhär års brukar det vara ett gäng drunkningslarm, men än så länge har det varit lugnt här, peppar peppar, säger Jansson.

Han säger att det finns många livbojar placerade på officiella badplatser i kommunen, och påminner om hur viktigt det är att ha uppsyn över barn som badar:

– Man ska vara nykter och man ska inte sitta och titta ner i mobiltelefonen. Sen ska man inte be barn att vakta andra barn, då de har fokus på annat, säger han.

Att barn som inte är simkunniga har flytredskap och befinner sig på grunt vatten är också viktigt enligt Jansson. Ett extra varningens finger höjer han åt de som äger en pool – där ska man vara försiktig så att små barn inte kan ta sig in till poolen själva. Det finns även en annan stor riskgrupp när det gäller drunkningar: alkoholpåverkade äldre som ska ut och simma på kvällen.

Det är alltså inte bara barn som kan vara i farozonen. Vi frågade en handfull glada badgäster vid Myntbryggan i Västervik hur de tänker kring sin säkerhet när de badar. Anna-Stina Sjöberg säger att hon alltid tittar efter var det finns boj och stege när hon ska bada. Att simma själv har hon inga problem med, men hon tillägger ändå:

– Jag skulle inte ge mig på att simma över till andra sidan viken härifrån till exempel. Lite vett får man ha.

Anna-Karin och Andreas Håkansson är på besök i Västervik från en mindre ort utanför Jönköping. De har stor respekt för vatten och tycker det känns bra med markeringar i vattnet som visar var man kan bada. Simmar ensamma gör de inte:

– Nej, inte ensamma. Även om vi är fullt simkunniga, säger Anna-Karin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!