Drömmen är en lättskött trädgård

En lättskött trädgård är vad de flesta i länet önskar sig. Det visar en undersökning som Sifo har gjort, och det är något som Mats Nilsson på Mariebergs trädgård instämmer i.

De här träden tillhör olika kunder och är hos Mariebergs trädgård på vinterförvaring. Det kan vara en lösning för den som vill ha till exempel ett olivträd i kruka, men inte  har tillgång till ett växthus.

De här träden tillhör olika kunder och är hos Mariebergs trädgård på vinterförvaring. Det kan vara en lösning för den som vill ha till exempel ett olivträd i kruka, men inte har tillgång till ett växthus.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2019-04-22 18:00

– Det kommer ofta i första meningen när man kommer hit för att få tips och råd, säger han.

– De kan säga att "Vi behöver en rabatt här, men den ska vara lättskött.". Och med lite hjälp och planering kan man skapa en vacker trädgård som inte är alltför krävande.

Det första rådet är just det, att planera innan man planterar.

– Det gäller att man skaffar sig växter som man kan hantera.

Han tycker också att det kan vara bra att inte blanda för mycket olika växter, utan hålla sig till färre sorter på större ytor.

– Och så är det bra om man tänker på att beskära och hålla efter i god tid och inte väntar för länge. Då kan man lätt tappa kontrollen och det kan göra att det känns övermäktigt.

Att undvika öppen jord är förstås viktigt och Mats berättar att det finns en uppsjö av marktäckande växter som kan passa, allt beroende på vad man är ute efter.

– Ser man till att underlaget är välgjort och det växer ihop med en gång så kommer ogräset inte in.

Lämpliga växter kan vara till exempel krypande benved, nävor eller backtimjan.

– Det är populärt att ägna lite tid åt att skapa en spännande trädgård, men ändå ha det lättskött

– Med lite planering kan man ha en trädgård som blommar hela våren och sommaren. På våren finns till exempel rosenbräcka och aubretia, i maj kommer mossflox och i juni blommar backtimjan och nävor. För juli och augusti finns lavendel och stäppsalvia.

Mats tipsar också om prydnadsgräs, som finns i både lågväxande och höga varianter, både vintergröna och sådana som vissnar ner på vintern och kommer igen till våren.

– Det är en sorts marktäckande gräs man inte klipper och det kan vara fint att plantera en sorts gräs på en större yta.

Fortfarande kräver förstås trädgården en viss skötsel, även med perenner, som att de klipps ner en gång om året. Men eftersom marktäckare håller ogräset borta behöver rabatterna inte rensas i samma utsträckning.

Ett annat alternativ för en mer lättskött trädgård kan, enligt Mats, vara att odla i krukor. Men om det ska bli lättskött behöver krukorna vara ganska stora, annars torkar de ut för lätt.

Inför sommaren som kommer tror Mats ändå att det stora arbetet för många kommer att vara att reparera de gräsmattor som tog stryk under förra sommarens torka. Och förbereda ifall kommande sommar blir likadan.

– Ett tips är att skaffa en droppslang. Det är vattenekonomiskt, enkelt och bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!