Durspelare flyttar frÄn Bruksparken

DurspelsstĂ€mman i Ankarsrum hade 25-Ă„rsjubileum 2015 och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson som gĂ€st. Ett stort firande som blev lite av en final pĂ„ för arrangemanget i Bruksparken. Årets upplaga flyttas nĂ€mligen till Folkets hus.

Katarina WenegÄrd, Sune HÄkansson och Sonja ThunebÀck tar i med förnyade krafter nÀr DurspelsstÀmman flyttas till Folkets hus i Ankarsrum.

Katarina WenegÄrd, Sune HÄkansson och Sonja ThunebÀck tar i med förnyade krafter nÀr DurspelsstÀmman flyttas till Folkets hus i Ankarsrum.

Foto: Lena Dahlberg

VĂ€stervik2016-04-21 16:00

Det Àr flera anledningar till att den 26:e upplagan av stÀmman flyttas. Enligt Durspelssmederna, som arrangerar DurspelsstÀmman, Àr ett minskat intresse frÄn durspelare runt om i Sverige en av dem.

– För fem, sex Ă„r sedan kom det mer Ă€n 200 spelmĂ€n. Förra sommaren var det ett 70-tal. Dels beror det pĂ„ att spelmĂ€nnen blir Ă€ldre och att Ă„tervĂ€xten inte Ă€r sĂ„ stor. Dels pĂ„ att vi fĂ„tt konkurrens av andra durspelsstĂ€mmor. NĂ€r vi började för 25 Ă„r sedan var vi unika, den enda renodlade durspelsstĂ€mman, sĂ€ger Sune HĂ„kansson.

MÄnga fördelar

De andra orsakerna till flytten har mer att göra med arrangörerna sjÀlva, och omrÄdet som sÄdant.

– Vi lĂ€gger ner mycket arbete i Bruksparken och det kök vi har till förfogande Ă€r vĂ€ldigt tungjobbat, sĂ€ger Katarina WenegĂ„rd.

Det tar ocksÄ mycket folk i ansprÄk nÀr det gÀller att sÀtta upp tÀlt och till alla arbetspass under tre dagar. Det brukar behövas ett hundratal frivilliga.

– Vi blir ju inte yngre heller, tillĂ€gger Sune HĂ„kansson.

Föreningen Àr nöjda med sitt beslut att förlÀgga DurspelsstÀmman till Folket hus. Fördelarna Àr mÄnga.

– Vi har ett fullt utrustat kök och nĂ€ra till bra lokaler om det blir dĂ„ligt vĂ€der. Det kommer inte heller behövas fullt sĂ„ mycket ideell arbetskraft.

– Det hĂ€r Ă€r en tanke som grott under flera Ă„r. Nu kĂ€nns det skönt att beslutet Ă€r fattat.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om