Duscha i skolan har blivit ett problem

I skolorna runt om i landet idag har en ökning skett av problemet att elever inte vill duscha efter idrottslektionerna. Hela 60 procent uppger att de inte alltid duschar efter lektionen enligt en enkät Sveriges Radio utfört. På Ellen Keyskolan i Västervik har duschbås minskat problemet.

Ida Hising och Moa Tyrebrant i årskurs 8 O på Ellen Keyskolan. Foto: Liselotte S Johansson

Ida Hising och Moa Tyrebrant i årskurs 8 O på Ellen Keyskolan. Foto: Liselotte S Johansson

Foto:

Västervik2016-11-17 14:00

Ofta handlar duschproblemen om en rädsla att visa sig naken, bli kränkt för sin kropp, att bli kallad olika saker eller att bli fotograferad och filmad. En del tycker även att duscharna på deras skola är smutsiga. Ellen Keyskolan har länge jobbat med problemet, men menar att det behöver göras mer.

– Vi beslutade för sju år sedan att bygga duschbås så att man kan låsa in sig när man duschar, säger Daniel Dolk, rektor på Ellen Key. Då kan man ta med sig sin handduk och sina grejer in, och det blir ingen känsla av auschwitzduschar som jag brukar kalla det.

Mobiler i omklädningsrummen

Även om duscharna förbättras kan det ändå kvarstå en oro. Många skolor har idag infört mobilförbud under lektionerna, men inte under duschtiden.

– Där har vi ett logistikproblem just nu som vi måste lösa på något sätt, menar Daniel Dolk. Lärarna har ju ofta andra åtaganden och lektioner direkt efter en avslutad lektion, så mobilerna återlämnas för tidigt, innan de duschat. Tanken är att vi ska fixa det så att mobilerna återlämnas efteråt i stället.

Trygghet i klassen är prioritet

Vad gäller idrottslektionerna i sig kan tryggheten ökas på redan där genom sättet idrott utförs på. Det menar Daniel Dolk:

– Idrottsämnet har ju ändrats mot hur det var förr där alla står på led och ska prestera något en och en. Vi jobbar med gruppbaserad idrott nu där alla ska vara med. Det gör ökad trygghet i gruppen som helhet. I stort är det just tryggheten som finns i klassen och gruppen som är avgörande hur trygg man känner sig i dusch- och omklädningsrummet. Man kan ju inte enbart bygga bort problemet, om otrygghet ändå finns kvar. Det behöver finnas en lugn, fin känsla och bra bemötande mellan eleverna i gruppen. Det är något vi jobbar med på alla typer av lektioner.

***

Rädsla för att klä av sig och få jobbiga kommentarer om sitt utseende, egen kroppslig otrygghet och ostädade duschar. Det är några av de problem som rapporterats på skolor runt om i landet mellan årskurs 7 och 9.

På Ellen Keyskolan går det för närvarande 370 elever. Två av dem är Ida Hising och Moa Tyrebrant i klass 8 O.

– I vår klass kollar vi inte in varandra, säger Ida och Moa. Vi har även dörrar in till duscharna. Och vi tar inte bilder på varandra. Men det är ofräscht och inte städat så bra, det är inte trevligt.

Är det många som duschar?

– Vi duschar, men det finns de som inte gör det, säger Ida. En del känner nog att man måste ha en ”bra kropp” för att våga. Det är de som känner sig helt bekväma tror jag som duschar.

Även om duschbås finns på Ellen Key, så existerar ändå stunden då man ska byta om till idrottskläder tillsammans med övriga gruppen.

– Ja, en del tycker det är jobbigt att byta om, säger Moa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om