Dyrare skolskjuts i kommunen

Dyrare skolskjuts är en av anledningarna till att grundskolan gör ett underskott på åtta miljoner kronor.

Västervik2018-04-27 09:20

Det lutar åt ett nollresultat i årets budget för barn- och utbildningsnämnden. Både intäkter och kostnader släpar under årets första månader, men det påverkar inte prognosen.

På verksamhetsnivå finns det avvikelser, men det blir ändå en balans på förvaltningsnivå.

Förskolan lämnar två miljoner kronor i överskott, vilket beror på att det under våren varit färre barn i verksamheten än man budgeterat för. Detta ger ett överskott på barnpengen.

I grundskolan redovisas ett underskott på åtta miljoner kronor, där skolskjutsen står för en miljon och de lokala skolenheterna på sju miljoner.

Skolskjuts

Underskottet på skolenheterna beror på lönekostnader främst kopplat till elever i behov av stöd. Skolskjutsens underskott beror på att det nya avtalet med KLT blev dyrare än planerat i budgetarbetet, samt att fler barn har delat boende.

- Nu är det så pass tidigt på året att vi inte vet hur avtalet kommer landa, vi ser det bättre längre fram på året. Vi kan inte påverka den kostnaden just nu, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef på Västerviks kommun.

Gymnasiet lämnar 3, 5 miljoner kronor plus gentemot budget, vilket beror på lägre lönekostnader för perioden samt att kostnader kopplade till nybyggnationen på gymnasiet kommer att senareläggas.

Komvux och SFI lämnar ett överskott på en miljon, också på grund av lägre lönekostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om