Det är mitt i lamningstider och Ebba Karlsson bokar inte gärna upp sig när det gäller dagar och tider. Hon behöver finnas till hands på gården. De stora runda tackorna kan se helt obekymrade ut, för att en minut senare, när man vänder ryggen till, bestämma sig för att det är dags att lamma.
– Jag tittar till dem med jämna mellanrum, även nattetid. Det blir lite si och så med sömnen, medger Ebba.
Ungefär som att vara småbarnsförälder då. Och det är hon ju van vid sedan tio månader tillbaka.
Keramiker
Ebba Karlsson är inte bara uppvuxen bland djur, åkrar och skog i den vackra Uknadalen hon har också tillbringat många timmar i sin mamma Annes keramikverkstad. Ett intresse hon har förvaltat genom att bland annat läsa ett år keramik på Mullsjö folkhögskola.
– Det var väldigt givande och lärorikt, och praktiskt att ha en fullt utrustad verkstad hemma för att fortsätta prova.
Hon har även gått en ettårig lantbruksutbildning i Värnamo, jobbat på mjölkgårdar och läst ett skogligt basår i Uppsala innan hon flyttade tillbaka till Tjustad 2011.
– Då tog jag över keramikkurserna och ansvaret för fåren.
Jobbar gärna i skogen
På Tjustad har det funnits mjölkkor fram till 1960-talet. När Ebba var liten hade hennes föräldrar får och köttdjur, sedan drygt 15 år tillbaka är det enbart får i hagarna.
– Det är skönt att mina föräldrar finns nära, framför allt under lamningen. Pappa hjälper också till med att underhålla och anlägga nya skogsvägar och markbereder med grävmaskin.
2015 genomfördes ett generationsskifte på gården. Även om Anne och Veine fortfarande finns till hands försöker Ebba mer och mer sätta sig in i vad det innebär att vara skogsägare.
– Jag försöker hinna med att plantera och röja, och gör gärna förstagallringar i mån av tid. Det ger ved, som jag också jobbar med. Övrig gallring och slutavverkning överlåter jag till Frödinge Skog.
Det som står närmast för dörren är lamningen, veden och att se över alla stängsel innan det är dags för betessläpp.
– Sedan ska vi plantera 10 000 gran nu i april, maj.
Keramiken håller Ebba vid liv med hjälp av helgkurser och prova-på-tillfällen, något som hon har planer på att utveckla framöver.
– Kanske kan det fungera att kombinera med övernattning på gården. Det finns ett intresse för hantverk, jag tycker nog det har ökat, och keramik är väldigt avkopplande.