Efter klagomål - vill att bryggorna ses över

Bryggorna ska vara säkra och tillgängliga för allmänheten. Det är målet med utredningen som miljö- och byggnadsnämnden föreslår. - Vi vill inte att någon som går ut på en brygga riskerar att skadas, säger Ulf Jonsson (S), ordförande i nämnden.

Bryggorna längs Gamlebyviken i Västervik behöver ses över, anser miljö- och byggnadsnämnden. Det handlar bland annat om att kontrollera bryggornas skick. Foto: Ellinor Harrysson

Bryggorna längs Gamlebyviken i Västervik behöver ses över, anser miljö- och byggnadsnämnden. Det handlar bland annat om att kontrollera bryggornas skick. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-23 10:30

Miljö- och byggnadskontoret får ibland in frågor och klagomål angående bryggorna som finns längs den västra stranden av Gamlebyviken, från centrum ut till Gertrudsvik. Det kan vara frågor om vad man får eller inte får göra eller klagomål om att det ser skräpigt ut med många bryggor i dåligt skick. Det har också hänt att allmänhet blivit bortkörd från en brygga av någon som säger sig vara ägaren.

- Varje brygga är egentligen tillgänglig för alla, säger Ola Karlsson, chef för miljö- och byggnadskontoret i Västervik.

Föreslår utredning

Bryggorna längs Gamlebyvikens strand har funnits sedan lång tid tillbaka. Marken ägs av kommunen, men merparten av bryggorna är enskilda och uppförda av fastighetsägare i närområdet. De nyttjas främst för båtförtöjning och bad.

Nu föreslår miljö- och byggnadsnämnden att kommunen genomför en utredning av bryggorna, framför allt för att klargöra vem som äger bryggorna och säkerställa att de är tillgängliga för allmänheten. Men det är också en fråga om säkerhet.

- Vi vill inte att någon som går ut på en brygga riskerar att skadas, säger Ulf Jonsson (S), ordförande i nämnden.

Avtal

Man föreslår även att kommunen upprättar ett formellt markupplåtelseavtal med den som vill ha en brygga, för att minska risken att bryggor lämnas ovårdade.

Bryggor som inte har någon ägare bör tas bort, anser nämnden.

- Det handlar inte alls om att vi vill att någon ska bli av med sin brygga, det handlar mer om att det ska bli ordning och reda. Att man har hand om sin brygga så att den inte blir risig, säger Ola Karlsson.

- Det är viktigt att man vet vem som bär ansvaret om något skulle hända, säger Ulf Jonsson.

Förslaget skickas nu vidare till samhällsbyggnadsenheten, som ska återkoppla till nämnden senast inom tre månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om