Efter knivdramat: Elev anhållen

Strax före lunchtid på onsdagen larmades polis till Västerviks gymnasium, då en elev beväpnad med kniv slagit sig in genom en entrédörr.

Polisen grep en person efter händelsen.

Polisen grep en person efter händelsen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2021-04-21 13:02

Vid 14-tiden på eftermiddagen bekräftar Ulf Gollungberg på polisen att händelsen rubriceras som försök till mord, och att det rör sig om en händelse mellan två elever.

I en film som figurerar på sociala medier ser man hur en person, omgiven av andra, sparkar sönder en entredörr på baksidan av skolan, för att sedan ta sig in. Personen har en avlångt föremål i handen. På filmen går det inte se vad det är för föremål.

Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun, säger att konflikten varit mellan två elever på skolan och att någon utomstående ska inte vara inblandad.

Vi har fått uppgifter om att det ska vara en kniv inblandad i bråket, kan du kommentera det?

– Jag kan bekräfta att det har förekommit en kniv, ja. Men ingen blev fysiskt skadad vid den här händelsen.

Enligt det första larmet till polisen ska det ha uppstått bråk mellan två elever vid 11-tiden. Larmet kom 11.07 och en polispatrull anlände strax därefter till platsen för kontroll och informationsupphämtning. 

En elev greps på platsen och anhölls senare under eftermiddagen misstänkt för försök till mord. Under eftermiddagen genomförde polisen även förhör med vittnen på skolan.

Enligt ett pressmeddelande från kommunen har ingen person skadats fysiskt av händelsen. Man berättar också att skolans egen krishantering är igångsatt och elever som har behov av exempelvis samtalsstöd kan få det.

– Vi har bra rutiner på plats för olika typer av händelser på vårt gymnasium och min första bedömning är att det har fungerat bra i den här uppkomna situationen, säger Magnus Bengtsson.

Han fortsätter:

– Det känns skönt att veta att polisen har så här snabb reaktionstid och kan hjälpa till när det uppstår situationer som den här.

Vid 15.30-tiden var det lugnt på skolan, enligt Magnus Bengtsson.

– Som det ser ut just nu har vi en förhållandevis lugn stämning på gymnasiet. Men det finns givetvis en oro och det är en mycket allvarlig händelse som skett. Vi kommer att följa upp elevernas mående och behövs det så sätter vi givetvis in stöd.

Vad som föranledde SOS-larmet är fortfarande oklart. På den film som under förmiddagen spreds i sociala medier kan man se hur en elev sparkar sönder en av skolans entredörrar och går in. Enligt Magnus Bengtsson är dörrarna låsta och det krävs ett passerkort för att komma in.

– Vi hade ett väldigt snabbt händelseförlopp till att börja med. Polisen var också väldigt snabbt på plats. Jag kan ännu inte alla detaljer i händelseförloppet. 

Det finns också ett så kallat inrymningslarm på Västerviks gymnasium, som utlöses vid en nödsituation och om elever och lärare behöver låsa in sig i klassrummen. Det larmet utlöstes dock aldrig under förmiddagens händelse.

– Det är ett larm som kan användas om man behöver uppmärksamma hela skolan på att man behöver låsa in sig i klassrummen. Men vi hade ett sånt snabbt händelseförlopp och hann med de åtgärder som behövde göras. 

Det var skolans personal som larmade polisen, enligt Magnus Bengtsson.

– Våra medarbetare har agerat klokt och precis enligt våra rutiner. De har gjort ett jättebra jobb.

Händelsen inträffade vid 11-tiden på Västerviks gymnasium.
Händelsen inträffade vid 11-tiden på Västerviks gymnasium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!