Efter nya beskedet – Labbé befarar att mutationen ökar

Den brittiska varianten av coronaviruset har hittills konstaterats i två fall, i länet. Men smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin tror på en snar ökning av dessa fall.

Regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att man nu inväntar eventuella nya råd och restriktioner från Folkhälsomyndigheten, som smittoläget med den brittiska mutationen eventuellt kan leda till.

Regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att man nu inväntar eventuella nya råd och restriktioner från Folkhälsomyndigheten, som smittoläget med den brittiska mutationen eventuellt kan leda till.

Foto: TT / Region Kalmar

Västervik2021-02-03 07:21

I en omfattande stickprovskontroll som Folkhälsomyndigheten gjort i olika delar av landet var andelen ungefär tio procent av de positiva proverna. Ett besked som inte överraskar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Det var väntat att det skulle hittas fler fall av virusvarianter när övervakningen utökades. I vårt eget län finns i dagsläget två bekräftade fall av den brittiska varianten. 

– Prover från Region Kalmar län har inte ingått i Folkhälsomyndighetens stickprov och vi har därför inte motsvarande siffror på hur det ser ut i vårt län. Men det vore inte förvånande om vi nu eller inom en snar framtid också ligger på ungefär samma nivå, alltså att omkring tio procent av de smittade har drabbats av den brittiska varianten, säger Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Hittills har Klinisk Mikrobiologi i Kalmar skickat 43 prover för typning varav svar har erhållits i 18 fall. Ytterligare prover kommer att skickas i veckan och övervakningen utökas successivt. Ett antal prover har även skickats för sekvensering från Dynamic Code, det laboratorium som analyserar självtesterna.

Det första fall som konstaterades för drygt en vecka sedan i länet, rörde ett insjuknande flera veckor bak i tiden. Ett faktum som oroade Labbé Sandelin, när vi pratade med henne förra veckan.

– Det svaret vi fick igår var på någon som varit sjuk egentligen precis före jul. Det betyder ju att, ska man vänta tre fyra veckor så kan man inte agera när svaret kommer – utan då måste man agera redan när man har en misstanke att det kan vara något annorlunda, sa hon förra måndag den 26 januari

Det nuvarande kunskapsläget, skriver Labbé Sandelin, tyder på att smittsamheten av den brittiska varianten är högre än för övriga virusvarianter, men det är oklart om den orsakar allvarligare sjukdom.

Region Kalmar län inväntar nu besked på hur den nya situationen kring covid-19 i Sverige kommer att påverka gällande rekommendationer och råd. Resultaten från stickprovskontrollen är preliminära och det pågår fortsatta analyser för att bekräfta resultaten. 

– Även om trenden avseende bekräftade fall i vårt län är nedåtgående sedan ett par veckor gör denna nya information att jag verkligen vill understryka vikten av att alla följer de föreskrifter och allmänna råd som finns. Undvik onödiga kontakter och resor, jobba hemifrån om du kan och stanna hemma och provta dig när du är sjuk, säger Lisa Labbé Sandelin.

Ny stickprovsmetod

Att den brittiska varianten blivit vanligare i Sverige styrktes på tisdagen av data från Folkhälsomyndigheten (FHM) och regionerna Västra Götaland, Skåne, Gävleborg och Västmanland. En ny stickprovsmetod för att identifiera varianten visar att av 2 200 positiva prov fanns den brittiska virusvarianten i cirka 250 prover vilket motsvarar närmare elva procent.

Under vecka fem fortsätter analyserna i de fem regionerna, samt några ytterligare, för att följa utvecklingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!