Efter stöldvågen – så vet du om katalysatorn är stulen

Den senaste tiden har en våg av katalysatorstölder inträffat i kommunen och närområdet. Men hur vet man om bilen blivit "kapad"?

Katalysatorer har blivit ett hett byte för tjuvar. De är ute efter ädla metaller som finns i systemet. Ett väldigt högt motorljud skvallrar om att du kan ha blivit bestulen.

Katalysatorer har blivit ett hett byte för tjuvar. De är ute efter ädla metaller som finns i systemet. Ett väldigt högt motorljud skvallrar om att du kan ha blivit bestulen.

Foto: Maria Hedenlund /arkiv

Västervik2020-12-16 15:01

Ja, helt svårt ska det inte vara att märka, i alla fall för den som har hörseln i behåll. Bilen kommer nämligen att låta mycket högre än vanligt. Det berättar Sebastian Björnskiöld, som är mekaniker på TL Motor i Västervik.

– Det kommer att bli ett väldigt högt motorljud. Katalysatorn är en del avgassystemet på bilen, den sitter långt fram i systemet. Kapas den bort fungerar inte ljuddämpningen som den ska, och motorljudet blir väldigt högt.

Utöver det så kommer antagligen mängder av varningslampor, bland annat motorvarningslampan, att börja lysa.

Är det skadligt att köra utan katalysator?

– Den renar avgaser så direkt farligt är det inte på kort sikt. Men däremot kan andra delar av avgassystemet hänga ner under bilen och den kan skadas. Men det är klart man inte ska köra runt utan den en längre tid, säger Sebastian Björnskiöld.

I Västervik har minst fem anmälningar kommit in till polisen om katalysatorstölder under den senaste tiden. Den senaste anmälda stölden inträffade natten mellan måndagen och tisdagen. Innan dess drabbades fyra bilar av samma öde.

Två män åtalades också i november, för att ha stulit flera katalysatorer från ett företag i Södra Vi, i Vimmerby kommun.

Tjuvarna är ute efter de dyrbara ädelmetallerna palladium, rhodium och platina. De går att utvinna ur katalysatorerna. Det handlar om små mängder i varje katalysator men stölderna har blivit vanligare i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!